NATO trimite patru batalioane in Polonia si tarile baltice

Marti, 14 Iunie 2016, ora 13:05
3819 citiri
NATO trimite patru batalioane in Polonia si tarile baltice
Foto: Wikimedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca alianta va trimite trupe in Polonia si statele baltice, pentru a contracara tendintele expansioniste manifestate de Rusia dupa declansarea crizei din Ucraina.

Cate un batalion va fi instalat in fiecare tara din flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, trupele urmand sa fie inlocuite prin rotatie in cadrul acestei misiuni de crestere a gradului de securitate din Europa, anunta Defense News.

Forta multinationala

Fata de varianta initiala, in care se preconiza ca grosul trupelor sa fie asigurat de Statele Unite, cele 4 formatiuni militare deplasate in regiunea baltica vor fi compuse din soldati proveniti din mai multe tari membre.

"Am convenit sa trimitem prin rotatie patru batalioane multinationale robuste in statele Baltice si Polonia. Este un semnal ca NATO este pregatita sa apere orice aliat", a anuntat Stoltenberg cu o zi inainte de intalnirea ministrilor Apararii din statele membre ale Aliantei.

Cel mai probabil, acestora li se va prezenta proiectul misiunii de intarire a flancului estic al spatiului euro-atlantic, discutii mai ample fiind planificate pentru summitul NATO din Varsovia, in care se pune problema adoptarii unui program de instalare a unor baze permanente NATO in estul Europei.

O abordare dura

O astfel de propunere demonstreaza si intentia liderilor NATO de a aborda o linie mai dura in relatiile Aliantei cu Moscova.

Chiar daca Stoltenberg nu a dat detalii despre numarul soldatilor trimisi in zona Marii Baltice, expertii militari sunt de parere ca fiecare din cele patru batalioane va numara cel putin de 2.500-3.000 de combatanti.

In plus, pe fondul crizei din Ucraina, NATO a anuntat mentinerea in stare de alerta a Fortei de Reactie de 40.000 de soldati, ca si a Fortei de Reactie Rapida "Varf de Lance" de 5.000 de combatanti din trupele speciale, gata sa intre in lupta in maxim doua zile de la declansarea alarmei.

Pe langa resursa umana, liderii Aliantei au luat in calcul si constituirea unor depozite de armament in apropierea zonelor vulnerabile si a unor comandamente gata sa fie folosite de fortele de reactie.

Summitul de la Varsovia va aduce in prim-plan si necesitatea ca fiecare stat membru sa dedice 2 procente din PIB sectorului de Aparare pentru urmatorul deceniu, angajament asumat inca din 2014 de cele 28 de guverne ale tarilor membre NATO, dar respectat doar de 6 dintre acestea.

Stoltenberg a subliniat si faptul ca reactia Aliantei la criza declansata in Ucraina este una pur defensiva, fara a se cauta o confruntare directa cu Rusia.

In acelasi timp, un studiu IHS Jane dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute releva o tendinta de modernizare a fortelor armate ale tarilor din regiunea baltica axata indeosebi pe tehnica militara dedicata unui razboi conventional.

Estonia si Letonia vor investi in total in acest an peste 1 miliard de dolari in echipament militar modern, in vreme ce planul multianual proiectat de Varsovia prevede un buget de 16,9 miliarde de dolari pentru inlocuirea tehnicii de lupta invechite a armatei poloneze.

#trupe NATO Europa, #securitate UE, #forta multinationala Polonia, #summit NATO 2016, #amenintare Rusia , #NATO