NATO umbla la pusculita: Cele mai mari cheltuieli cu apararea de dupa Razboiul Rece

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 16:35
3551 citiri
NATO umbla la pusculita: Cele mai mari cheltuieli cu apararea de dupa Razboiul Rece
Foto: NATO

Dupa mai multi ani in care Statele Unite au sustinut greutatea bugetului de aparare al Aliantei Nord-Atlantice, partenerii din Europa dau semne ca incep sa-si respecte in sfarsit angajamentele financiare asumate.

O noua analiza a cheltuielilor de aparare efectuate de statele membre in 2015 arata ca 16 state membre au inceput sa creasca usor nivelul de finantare, a remarcat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Defense News.

Greul pica tot pe americani

In cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul NATO din Bruxelles, Stoltenberg a remarcat ca "practic, diminuarea bugetelor de aparare ale tarilor membre a incetat".

Secretarul General al Aliantei a precizat ca 16 tari membre au inceput sa majoreze treptat bugetul Apararii, 5 dintre acestea indeplinindu-si angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru cheltuielile armatelor proprii: SUA, Marea Britanie, Grecia, Polonia si Estonia.

"In ultimul an am inceput sa ne miscam in directia cea buna. Imaginea este inca amestecata, dar este o imagine buna", a mentionat Stoltenberg.

Din punctul de vedere al finantarii operatiunilor Aliantei Nord-Atlantice, Statele Unite se remarca cu o contributie de 72% din bugetul total, conform datelor cuprinse in raportul anual NATO.

Locurile urmatoare sunt ocupate de Marea Britanie, Franta si Germania, restul membrilor NATO asigurand doar 12% din nivelul cheltuielilor totale de aparare din cadrul Aliantei.

Amenintari diverse

"Anul trecut ne-a aratat cum lipsa de securitate din afara spatiului NATO poate afecta direct sistemul nostru de securitate. Acest lucru s-a vazut in atacurile teroriste derulate in mai multe orase din tari membre ale Aliantei si in criza refugiatilor din Europa.

Ne-am confruntat, de asemenea, cu actiuni continue ale Rusiei in Ucraina si cu o recenta crestere a prezentei militare rusesti in Siria. In acelasi timp insa, anul trecut a aratat si ca NATO este pregatita sa rapunda", a precizat Jens Stoltenberg.

Oficialul a apreciat ca nivelul cheltuielilor facute de Organizatia Tratatului Nord-Atlantic in prezent este cel mai ridicat de la incheierea Razboiului Rece, alianta intarindu-si considerabil pozitia in Europa de Est si construind o noua forta de reactie rapida.

"Efectivele Fortei de Raspuns NATO s-au triplat, ajungand la 40.000 de soldati, iar nucleul acestei forte este reprezentat de noile trupe din cadrul Spearhead Force.

Aceasta este de acum operationala si poate fi relocata oriunde in lume in termen de doar cateva zile. Eu am fost impresionat atunci cand i-am vazut in cadrul exercitiului derulat in Polonia", a mentionat oficialul NATO.

Stoltenberg a mentionat ca Alianta isi indreapta atentia inspre flancul sudic al Europei, acolo unde Turcia este prinsa intre conflictul sirian desfasurat la granitele sale si o relatie tensionata cu Rusia.

In acelasi timp, tarile din estul si sud-estul Europei beneficiaza de 8 unitati NATO integrate in structurile defensive nationale, cu rol de planificare, formare si intarire a armatelor acestor state.

Risc major de securitate

Riscurile de securitate intalnite in spatiul euro-atlantic sunt cele mai mari din ultimele decenii, a avertizat secretarul general NATO, mentionand printre altele: amenintarea terorismului, razboiul hibrid intretinut de Rusia si noul front de lupta din domeniul securitatii cibernetice.

Punctele vulnerabile de pe harta globului sunt Afganistanul, unde conducerea Aliantei a decis sa mentina o colaborare cu fortele guvernului local pana in 2020, Tunisia, care de asemenea a fost transformata in aliat regional NATO, si tarile din vestul Peninsulei Balcanice.

Incep negocierile cu Moldova

Din februarie, oficialii NATO si cei ai guvernelor de la Chisinau, Kiev si Tbilisi vor incepe negocierile pe tema procesului de aderare la NATO.

"Negocierile de accedere vor incepe la mijlocul lunii februarie. In partea de est sustinem in continuare Moldova, Ucraina si Georgia sa reziste presiunilor externe.

Ajutam in diverse moduri aceste tari sa-si intareasca propriile capacitati de aparare, sa-si modernizeze institutiile si sa accelereze procesul de reforme", a precizat oficialul NATO.

O noua strategie a Aliantei ar putea fi decisa in urma summit-ului programat in vara acestui an la Varsovia.

"Vom stabili la Varsovia care sunt pasii urmatori pentru intarirea capacitatii de aparare si contracararea amenintarilor.

Vom decide si asupra echilibrului corect referitor la inaintarea noastra in est si capacitatea Aliantei de a-si consolida structurile", a subliniat Jens Stoltenberg.

#buget NATO, #extindere NATO, #negocieri NATO Moldova, #risc securitate spatiu euroatlantic , #NATO