Noul Razboi Rece se poarta tot mai dur: NATO, vrem ostasi!

Joi, 25 Februarie 2016, ora 11:30
5576 citiri
Noul Razboi Rece se poarta tot mai dur: NATO, vrem ostasi!
Foto: NATO

Ruptura survenita intre Moscova si Occident in urma anexarii Crimeii si a declansarii crizei din Ucraina forteaza statele baltice sa ia masuri de precautie in fata unei posibile agresiuni din partea Rusiei.

Guvernul leton intentioneaza sa solicite comandamentului NATO o prezenta masiva de trupe in regiunea Marii Baltice, cu scopul de a descuraja un posibil atac al Rusiei in zona, relateaza International Business Times.

Regulile noului Razboi Rece

Atat rusii, cat si occidentalii au definit pozitiile ocupate de Moscova si Washington in prezent drept un nou Razboi Rece.

Tensiunile dintre cele doua forte se remarca atat pe frontul din Ucraina, in conflictul din Siria, dar si in manifestarile provocatoare ale fortelor militare rusesti in zona Marii Baltice.

Summitul NATO programat pentru luna iulie in Polonia le da sansa liderilor din statele Europei Centrale si de Est sa isi expuna dorinta de a beneficia de un sprijin militar mai sustinut din partea Aliantei.

Polonia a fost prima tara care a solicitat o prezenta masiva a fortelor Aliantei Nord-Atlantice in regiune, iar fostele republici sovietice din zona Baltica, Lituania, Letonia si Estonia, sustin doleantele Varsoviei.

Edgars Rinkevics, ministrul de Externe al Letoniei, a ridicat in cadrul sedintei Consiliului de Relatii Externe de la Washington problema angajamentelor asumate de statele membre in privinta masurilor de securitate comune.

"Suntem din nou in versiunea NATO 3.0 si trebuie sa tinem seama de prevederile Articolului 5 din tratat, in special in flancul estic al Aliantei.

Prezenta de acum a trupelor NATO in Polonia si tarile Baltice nu este suficienta pentru a descuraja o agresiune", a afirmat oficialul leton.

Articolul 5 din tratatul NATO prevede initierea masurilor de raspuns din partea tuturor statelor membre atunci cand un stat aliat este atacat.

Bugete militare in crestere

Recentele analize RAND, facute in urma unor scenarii de atac din partea Rusiei, arata ca fortele rusesti ar putea invada in cel mult 60 de ore capitalele Estoniei si Letoniei, fara vreo sansa ca trupele NATO sa poata bloca in timp util aceasta agresiune.

Oricum temerile liderilor din zona Baltica fata de o agresiune a Rusiei au izbucnit imediat dupa ce Moscova a anexat peninsula Crimeea si s-a amestecat in intretinerea conflictului din zona de est a Ucrainei.

Razboiul din Ucraina a provocat moartea a 9.000 de persoane si a pus pe drumuri alte 1,4 milioane de suflete.

Letonia si Lituania au anuntat ca intentioneaza sa majoreze bugetele de aparare la minimum 2% din PIB, asa cum a solicitat conducerea NATO.

Rinkevics a amintit ca Letonia a operat deja o majorare a bugetului de aparare de la 0,9% la 1,4% in cursul acestui an, plafonul de 2% urmand sa fie atins in cursul anului 2018.

Din punctul de vedere al sefului diplomatiei letone, Europa a ratat sansa de a contracara tendintele expansioniste ale Rusiei inca din 2008, in perioada razboiului ruso-georgian, mutarea facuta de Putin in Ucraina schimband regulile jocului.

Amenintare improbabila, nu si imposibila

"Numarul curent de trupe nu este suficient" a mentionat Rinkevics, care cere ca NATO sa transmita un mesaj mai ferm Moscovei, in scopul de a asigura stabilitatea si securitatea in zona.

Expertii se indoiesc de faptul ca o amenintare iminenta planeaza asupra statelor NATO din zona Marii Baltice, tinand cont ca economia Rusiei a fost pusa in genunchi de prabusirea pretului petrolului, iar Kremlinul intretine deja doua conflicte in Siria si Ucraina.

"O invazie nu pare probabila in viitorul apropiat. Ceva de genul acesta nu poate fi exclus insa cu totul, iar NATO manifesta prudenta in examinarea acestei chestiuni si asigurarea capacitatii de raspuns", afirma Paul Schwartz, un expert pentru Rusia si Eurasia al Centrului International de Studii Strategice.

Demonstratie de forta in Polonia

NATO a sustinut in toamna anului trecut un exercitiu militar de amploare in flancul sudic al Europei, iar in vara acestui an se pregateste de summitul din Polonia.

"Summitul de la Varsovia va reprezenta un moment crucial. Atunci vom vedea daca Alianta este decisa sa trateze aceasta problema cu maxima seriozitate sau va rabda in continuare manifestarile provocatoare ale potentialului pericol la securitatea noastra", spune David Shlapak, unul dintre directorii Centrului de Jocuri Strategice RAND.

Letonii nu au avansat inca o cifra privind numarul de soldati NATO pe care i-ar vrea stationati in bazele militare din regiune.

In schimb, un semnal privind atentia pe care oficialii Aliantei o acorda problemelor din zona il va reprezenta exercitiul militar Anakonda 2016, programat de trupele americane din Europa pentru iunie, in Polonia.

In cadrul exercitiului vor fi invitate sa participle si fortele militare ale celor trei tari Baltice.

Washingtonul a aratat deja o ingrijorare crescanda fata de vulnerabilitatea flancului estic al Aliantei, bugetul pe 2017 incluzand o suma de 3,4 miliarde dolari destinata relocarii fortelor americane in regiunea Europei de Est si Centrale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#trupa NATO Europa de Est, #summit NATO Polonia, #exercitiu NATO Marea Baltica , #NATO