Romania varsa 25,28 milioane de euro in contul NATO

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 15:03
2506 citiri
Romania varsa 25,28 milioane de euro in contul NATO

Romania participa la Sistemul de supraveghere terestra al NATO, alaturi de alte 12 state membre, avand o contributie de 2% din costul total, respectiv de 25,28 milioane de euro, au informat vineri reprezentanti MAE.

Sistemul de supraveghere terestra al NATO (Allied Ground Surveillance/AGS) este destinat sa monitorizeze suprafata terestra cu ajutorul unor sisteme radar, ce vor fi instalate pe un numar de platforme aeriene.

La proiect participa in prezent 13 state NATO: Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Romania, Slovacia, Slovenia si SUA. Acestea contribuie cu 1,2 miliarde Euro la achizitia sistemului, potrivit MAE.

"Aderarea Romaniei la program a fost aprobata prin H.G. nr. 1498 din 2 decembrie 2009. Contributia tarii noaste este de circa 2% din costul total, adica 25.28 milioane Euro, aceasta urmand sa fie platita esalonat pana in anul 2016", a precizat sursa citata.

Ministerul aminteste ca sistemul "face parte din pachetul de capabilitati prioritare pe care Alianta Nord-Atlantica a decis sa le dezvolte cu prilejul Summit-ului de la Lisabona".

Prin participarea la proiect, Romania devine direct implicata in indeplinirea obiectivelor NATO

"Avand in vedere capacitatile sale tehnice deosebit de avansate, aceasta capabilitate este considerata la nivelul NATO un instrument vital pentru desfasurarea operatiilor aliate, experienta militara din Libia demonstrand necesitatea acestui sistem pentru a impune in termen cat mai scurt superioritatea strategica a NATO in teatrul de operatii. Semnarea contractului de achizitie este asteptata in cursul anului 2012, iar sistemul urmeaza sa devina pe deplin operational in anul 2017", mai spune MAE.

Ministerul considera ca, prin participarea la proiect, Romania devine direct implicata in indeplinirea obiectivelor NATO si este in masura sa integreze elementele nationale de aparare in sistemul AGS. In plus, calitatea de participant la AGS asigura tarii noastre accesul la date si informatii deosebit de relevante.

"In egala masura, Romania dobandeste astfel acces la tehnologie de ultima generatie si se poate implica inclusiv in comenzi destinate realizarii anumitor elemente si subsisteme ale proiectului", mai spune MAE.

Ministerul a facut aceste precizari, dupa ce AFP a relatat, citand un oficial NATO, ca Romania si alte 12 state membre ale Aliantei vor cheltui doua miliarde de euro pentru functionarea sistemului global de supraveghere, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS, Supraveghere Terestra Aliata), timp de doua decenii, de la baza aeriana Sigonella din Sicilia (Italia).

#bani Romania NATO, #fonduri Romania NATO, #finantare Romania NATO , #NATO