Rusia isi pregateste submarinele de lupta ca in timpul Razboiului Rece

Marti, 09 Februarie 2016, ora 11:42
5292 citiri
Rusia isi pregateste submarinele de lupta ca in timpul Razboiului Rece
Foto: Kremlin

Rusia isi extinde programul de reinarmare a fortelor armate cu modernizarea catorva zeci de nave si submarine, care vor fi echipate, printre altele, cu arme cu o raza mai mare de actiune.

Anuntul vine pe fondul unei cresteri a prezentei militare a NATO in sud-estul Europei, ca urmare a pozitiei tot mai agresive adoptate de Rusia in ultima perioada, comenteza International Business Times.

Program intensiv de reinarmare

"In acest moment, aproximativ 20 de nave de lupta si submarine de diverse clase sunt incluse intr-un program de reparatii si modernizare.

Printre acestea se numara crucisatorul lansator de rachete Maresal Ustinov, crucisatorul nuclear de mare putere Amiral Nakhimov, distrugatoarele Amiral Ceabanenko si Tributs, dar si alte nave de lupta", a precizat o sursa din Ministerul rus al Apararii, pentru agentia RIA Novosti.

Aceeasi sursa a mentionat ca inca doua crucisatoare nucleare vor fi modernizate in urmatorii 5 ani.

Armata rusa a intrat intr-un program intensiv de reinarmare inca din 2010, Moscova alocand anual intre 3,69% si 4,25 din PIB pentru finantarea acestuia.

NATO: Nu stim care sunt planurile Rusiei

Anuntul facut de oficialii rusi vine intr-un moment in care surse NATO au confirmat ca activitatea submarinelor rusesti din Atlanticul de Nord a ajuns la cote similare celei inregistrate in perioada Razboiului Rece.

Viceamiralul NATO Clive Johnstone a explicat ca submarinele rusesti observate in aceasta zona au noi capacitati tehnice nemaintalnite pana acum, beneficiind de o raza mai mare de actiune si sisteme mult mai performante.

"Cred ca nimic din toate acestea nu ne-ar ingrijora, daca am stii care sunt planurile lor, unde se deplaseaza si ce fac. Insa, noi nu intelegem care sunt obiectivele strategice si operationale ale statului rus", a declarat amiralul Johnstone.

Ingrijorarile privind o eventuala agresiune a Rusiei in spatiul euro-atlantic sunt in crestere dupa ce Moscova a recurs la anexarea Crimeii si a intervenit in sustinerea conflictului din estul Ucrainei, soldat pana cum cu peste 9.000 de morti.

Secretarul de stat American Ashton Carter a explicat la inceputul acestei luni ca bugetul militar al operatiunilor pe care Statele Unite le desfasoara in partea de sud-est a Europei va creste la 3,4 miliarde de dolari in cursul anului viitor, ca urmare a riscului de securitate reprezentat de Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#program reinarmare Rusia, #obiective strategice Rusia, #alerta NATO, #risc securitate Europa de Est , #NATO