Seful NATO, despre Brexit: Traim vremuri periculoase, nu avem nevoie de mai multa instabilitate

Marti, 07 Iunie 2016, ora 16:46
4180 citiri
Seful NATO, despre Brexit: Traim vremuri periculoase, nu avem nevoie de mai multa instabilitate
Foto: Flickr/Shape NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stroltenberg, si-a facut publica pozitia fata de votul pe care britanicii vor trebui sa il dea in cadrul referendumului de pe 23 iunie privind iesirea sau mentinerea Regatului Unit in cadrul UE.

Liderul Aliantei Nord-Atlantice a explicat ca organizatia ar prefera sa se bazeze in continuare pe o Mare Britanie integrata in blocul comunitar, varianta Brexit putand cauza instabilitate din punct de vedere al securitatii, relateaza portalul Yahoo! News.

Stoltenberg a admis faptul ca ramane la latitudinea britanicilor sa decida care va fi soarta regatului in UE, dar a avertizat si asupra pericolelor care pandesc in cazul unui vot negativ dat proiectului european.

"Ceea ce conteaza cu adevarat pentru NATO este o Mare Britanie puternica intr-o Uniune Europeana puternica. Este un lucru bun pentru Regatul Unit, pentru UE, ca si pentru NATO.

Traim vremuri periculoase si instabile si nu avem nevoie de mai multa instabilitate, ci de mai multa cooperare in Europa", a explicat Stoltenberg in cadrul unui eveniment organizat de revista Politico.

Din punctul de vedere al secretarului general al NATO, prezenta Marii Britanii in interiorul UE asigura o buna relatie cu Alianta, iar statutul de membru NATO al Regatului Unit deschide portile cooperarii cu UE.

Atat Uniunea Europeana, cat si NATO s-au ferit pana in acest moment sa intervina in disputa politica care agita spiritele in Marea Britanie.

Stoltenberg a tinut sa raspunda si afirmatiilor facute de candidatul republican inscris in cursa pentru presedintia SUA, Donald Trump, care a definit Alianta drept o organizatie invechita.

"NATO se dovedeste importanta pentru securitatea SUA si a Europei", a precizat Jens Stoltenberg, amintind si faptul ca invocarea clauzei defensive colective pentru prima data dupa Al Doilea Razboi Mondial a fost facuta in sprijinul SUA, dupa atacurile din 11 septembrie 2001.

#brexit, #relatii NATO UE, #relatii NATOI Marea Britanie, #securitate Europa , #NATO