SUA, Marea Britanie si Romania au trupe NATO in Polonia. Rusia raspunde cu avioane si tancuri in Serbia

Vineri, 31 Martie 2017, ora 10:26
6467 citiri
SUA, Marea Britanie si Romania au trupe NATO in Polonia. Rusia raspunde cu avioane si tancuri in Serbia
Foto: Katehon.com

Jocul nervcilor derulat intre Rusia si tarile membre NATO continua dupa ce SUA, Marea Britanie si Romania au relocat trupe in Polonia, ca urmare a temerilor manifestate de Varsovia privind o posibila agresiune a Moscovei.

In replica, Kremlinul se pregateste sa plaseze o formatie de avioane de vanatoare si mai multe vehicule blindate in Serbia, sub pretextul "repararii si modernizarii totale a acestora", anunta IB Times.

Consolidarea puterii defensive a Poloniei cu trupe ale aliatilor NATO face parte din angajamentul luat de statele membre de a consolida flancul estic al Aliantei. Polonia, Estonia, Letonia si Lituania sunt considerate ca fiind cele mai expuse la o posibila agresiune a Rusiei.

Exemplul Ucrainei a starnit inca din 2014 panica in randul fostelor state comuniste din regiune, iar noile imagini capturate de satelitii militari arata ca Moscova isi joaca toate atuurile in acest nou Razboi Rece, mutand in eclava Kaliningrad inclusiv rachete capabile sa poarte incarcaturi nucleare.

Nu doar Polonia trebuie sa se arate ingrijorata de cresterea militarizarii enclavei mentinuta de Rusia in Marea Baltica, ci chiar si Parisul sau Berlinul, raza de actiune a rachetelor instalate in Kaliningrand permitand lovirea celor doua capitale europene.

Grupul de 1.000 de militari NATO trimisi de SUA, Marea Britanie si Romania in Polonia se va alatura brigazii blindate americane de 3.500 de oameni trimisa aici inca din luna ianuarie, iar alte 3 batalioane de cate 1.000 de soldati vor fi relocate in cele trei tari ex-sovietice din zona Marii Baltice.

"Suportul si infrastructura asigurate de aliatii europeni au permis trupelor noastre sa se deplaseze rapid si sa ocupe pozitii care sa le permita sa contracareze o eventuala agresiune a Rusiei", a specificat generalul Curtis M. Scaparrotti, comandantul trupelor americane din Europa.

Cu toate acestea, Moscova nu se arata deloc intimidata de miscarile de trupe NATO, ba chiar pluseaza cu amplasarea unei noi forte militare in Serbia.

Conform ministrului Apararii de la Belgrad, Zoran Djordjevic, presedintele rus Vladimir Putin a aprobat expedierea a 6 avioane de vanatoare Mig-29, a 30 de tancuri T-72 si 30 de vehicule blindate BRDM-2 in Serbia, pentru a fi "complet reconditionate si modernizate".

Inca nu se stiu amanunte despre cum va reusi Rusia sa expedieze tehnica de lupta in Serbia si cand se va intampla acest lucru, dar mutarea facuta de Kremlin coincide si cu ratificarea cererii de aderare a Republicii Muntenegru la Alianta Nord-Atlantica de catre Congresul american.

#trupe NATO Polonia, #soldati romani Polonia, #tensiuni Rusia NATO, #armament rusesc Serbia , #NATO