Trump a cerut si NATO a acceptat sa se implice mai mult in procesul din Orientul Mijlociu

Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 09:54
2007 citiri
Trump a cerut si NATO a acceptat sa se implice mai mult in procesul din Orientul Mijlociu

Implicarea mai solida a NATO in Orientul Mijlociu, ceruta de presedintele Trump si acceptata rapid de alianta, se refera cel mai probabil la politica de parteneriate a aliantei, in niciun caz la interventii militare, spune expertul in securitate nationala Hari Bucur-Marcu, in opinia caruia mesajul clar transmis miercuri de Statele Unite este ca "nu au de gand sa fie ele singure jandarmul in regiune".

"Lumea civilizata trebuie sa dea un semnal clar si unit regimului iranian: campania voastra de teroare, crime si haos nu va mai fi tolerata. Nu i se va permite sa continue. Astazi voi cere NATO sa se implice mult mai mult in procesul din Orientul Mijlociu", a declarat miercuri, la Casa Alba, presedintele american Donald Trump. Iar reactia aliantei nu a intarziat. In foarte scurt timp, secretarul general Jens Stoltenberg a anuntat ca NATO accepta solicitarea SUA de a contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu.

Ce presupune aceasta decizie, ce implicatii are pentru Romania si la ce evolutii ne putem astepta in continuare ne spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, Hari Bucur-Marcu, doctor in stiinte militare, fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General, direct implicat in relatia Armatei Romaniei cu NATO.

Cum sa interpretam afirmatia ca "NATO va contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu"? La ce sa ne asteptam in continuare?

In primul rand, reactia secretarului general al NATO e de natura sa confirme faptul ca SUA au un cuvant greu de spus, fiind principalul contributor la alianta si principala putere militara. Sigur, in NATO deciziile se iau prin consens, dar daca vine cineva cu o propunere, cu o initiativa rezonabila, ea va trece prin consens.

La ce sa ne asteptam? NATO are doar trei modalitati de a actiona, trei misiuni strategice. Una este apararea comuna. Daca la asta s-ar fi referit presedintele Trump, ar insemna ca unul din statele din aceasta regiune sa devina membru al NATO, lucru foarte putin probabil. Nu este imposibil, dar este foarte, foarte putin probabil.

A doua misiune strategica a NATO este contributia la rezolvarea crizelor (crise management). Aici, intr-adevar, daca va exista o criza propriu-zisa, concreta, NATO ar putea sa aiba o misiune de rezolvare a acelei crize, asa cum a avut in Afganistan sau in Irak.

Citeste mai departe despre "Trump a cerut si NATO a acceptat sa se implice mai mult in procesul din Orientul Mijlociu: Ce presupune asta si cu ce implicatii pentru Romania? Interviu" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#NATO implicare proces Orientul Mijlociu, #Trump NATO conflict Iran , #NATO