Un pas inapoi din partea NATO

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 11:36
1234 citiri
Un pas inapoi din partea NATO

La summit-ul NATO desfasurat in luna aprilie la Bucuresti, Georgiei si Ucrainei li s-a promis ca, la o data apropiata, vor adera la Alianta.

Pe cat aceasta decizie a NATO a dat sperante acestor doua tari, pe atat a enervat Rusia.

Moscova, care considera aceasta regiune ca fiind "ograda ei", percepe intrarea acestor tari sub influenta Occidentului ca un pericol pentru securitatea si puterea ei crescanda.

Se poate spune ca in luna august, cand a izbucnit razboiul georgian, decizia luata de NATO a avut o influenta importanta.

Intr-adevar, aceasta decizie a oferit liderului georgian Saakasvili curajul de a solutiona problema Osetiei de Sud asa cum a considerat de cuviinta, iar Rusiei de a se opune Occidentului si pentru a-si dovedi forta prin intrarea in razboi cu Georgia.

In final, dorinta Rusiei s-a indeplinit in mare masura: Osetia de Sud si Abhazia s-au separat intrutotul de Georgia si au intrat sub supravegherea Moscovei. Relatiile dintre Occident, care nu a putut iimpiedica acest lucru, si Rusia s-au incordat intr-atat incat erau aproape de un nou razboi rece, iar dialogul dintre NATO si Moscova a fost intrerupt.


Aderarea anticipata, un vis


In cadrul reuniunii din aceasta saptamana, de la Bruxelles, Consiliului NATO a afisat o atitudine ce reprezinta un pas inapoi in privinta posibilei aderari a Georgiei si Ucrainei, din punctul de vedere al viitorului relatiei cu Rusia.

Consiliul nu a prezentat nici un calendar pentru cele doua tari candidate si a precizat ca pentru a deveni membre ambele tari "trebuie sa atinga standardele Aliantei", iar pentru aceast lucru sunt necesare "reforme".

Aceasta pozitie ne arata ca NATO nu intentioneaza sa primeasca, intr-un viitor apropiat, Georgia si Ucraina in randul membrilor sai.    

De fapt, la summit-ul din luna aprilie au existat tari (Germania si Franta) care s-au opus primirii in NATO a acestor doua state "cu probleme". Aceste tari au avertizat ca o astfel de decizie va incita Rusia si, in cele din urma, se va ajunge la o noua perioada tensionata. La randul sau, SUA au sustinut ca Georgia si Ucraina trebuie neaparat sa devina cat mai repede membre ale NATO, pentru a se putea opune presiunilor Rusiei.

Dupa toate cele ce s-au intamplat, la reuniunea NATO din aceasta saptamana, atitudinea Statelor Unite a devenit mai flexibila si s-a observat ca nu au mai insitat pentru aderarea anticipata a celor doua tari.

Sa amintim ca, dupa criza din Caucaz, si Turcia a inceput sa se opuna aderarii imediate a Georgiei la NATO (si deci sa-si retraga sustinerea). Din acest punct de vedere, noua decizie a NATO corespunde pozitiei adoptate de Turcia.


Se reiau discutiile


O alta decizie importanta adoptata la Consiliul NATO a fost in legatura cu politica fata de Rusia. Consiliul a ajuns la un consens in privinta reluarii discutiilor cu Moscova. Acest lucru nu inseamna ca NATO aproba ceea a facut Rusia in timpul razboiului cu Georgia. Adica, in privinta crizei din Caucaz, occidentalii isi mentin vechea atitudine. Dar, ei considera ca discutiile cu Rusia (chiar daca in prezent acestea se poarta la nivel inferior) sunt benefice.

Bineinteles, pe cat de mult aceasta noua pozitie a NATO a dezamagit Georgia, pe atat a bucurat Rusia.

Cuvintele secretarului genel al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, care alaltaieri a plecat la Moscova, spun multe: "Rusia este o tara atat de importanta din punct de vedere geostrategic, incat nu exista o optiune mai buna decat sa o angajam la discutii".

Se vede ca NATO, intre aderarea Georgiei si Ucrainei si indreptarea relatiilor cu Rusia, prefera a doua varianta.