12 tari, afectate de virusul E.coli

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 18:02
1524 citiri
12 tari, afectate de virusul E.coli

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca douasprezece tari au raportat cazuri de imbolnaviri asociate bacteriei E.coli, transmite Mediafax.

Potrivit comunicatului, 12 state au anuntat cazuri de sindrom uremic hemolitic si E.coli enterohemoragic.

Germania a raportat in total peste 1.500 de astfel de cazuri.

In afara de Germania, cazuri de imbolnaviri au fost raportate in Austria, Cehia, Danemarca, Franta, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite. 

Consumatorii trebuie sa fie constienti ca legumele si fructele din Romania sunt "foarte sanatoase, verificate foarte bine de autoritati", astfel incat sa nu existe o scadere a consumului pe piata interna, a declarat, la RFI, Valeriu Steriu, seful comisiei prezidentiale pentru Politici Agricole.

Potrivit sursei citate, in opinia lui Valeriu Steriu, isteria europeana cauzata de bacteria E.coli este nejustificata.

"As spune ca nu este justificata la acest nivel de isterie.

Acum, pe de alta parte, vorbim de un numar semnificativ de persoane care au decedat si ridica anumite semne de intrebare. Lucru care ar trebui in primul rand pe oficiali si mai ales pe cei care fac toata informarea pe acest subiect sa-i determine mai degraba sa incerce sa promoveze foarte intens toate masurile de igiena, masurile care poate nu au fost respectate. Toate acestea ar trebui repetate obsesiv", a mentionat el la RFI.

Valeriu Steriu a confirmat ca producatorii romani au de suferit de pe urma scaderii consumului de legume la nivel european.

"Noi aveam deja o pornire buna de cativa ani pe exportul de legume si de fructe si in mod special exportul de castraveti. Nu avem o problema cu credibilitatea produsului, raman in continuare produse de cea mai buna calitate. Mai degraba avem probleme in clipa de fata legate de scaderea consumului in Europa. Fermierii nu mai au desfacere pentru productia din acest moment", a spus el.

#tari, #virus e.coli, #risc imbolnavire e.coli , #Norvegia