Moody's anticipeaza noi taieri de rating pentru autoritati regionale si locale in 2010

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 17:11
1667 citiri
Moody's anticipeaza noi taieri de rating pentru autoritati regionale si locale in 2010

Agentia de rating Moody's a anuntat joi ca, de la inceputul crizei economice globale din octombrie 2008, a procedat la actiuni asupra ratingurilor pentru 24% din totalul autoritatilor regionale si locale din afara SUA pe care le monitorizeaza si ca ia in calcul noi coborari ale ratingurilor in 2010.

Cele mai multe actiuni au vizat coborarea calificativului cu o treapta ori inrautatirea perspectivei, reflectand cu precadere riscurile sistemice mai mari.

"Desi multe dintre aceste actiuni asupra ratingurilor incorporeaza deja riscurile anticipate, credem ca raman inca situatii critice si vor exista presiuni de coborare a ratingurilor pentru unele tari", a precizat vicepresedintele senior al Moody's, Mauro Crisafulli, autor al raportului special "Sub-Sovereign Outlook 2010".

Totodata, Moody's sustine ca, desi cea mai dificila perioada a recesiunii economice a fost depasita, efectele acesteia s-ar putea intensifica in 2010 in cazul unor tari, mai ales ca urmare a intarzierilor dintre performantele economice si colectarea taxelor.

Constrangerile bugetare vor continua pe termen mediu, cu diverse grade de intensitate.

Agentia de rating se asteapta ca performantele fiscale si parametrii datoriei sa se inrautateasca pretutindeni si considera ca este in continuare dificil de anticipat cand va incepe inversarea tendintei, ca urmare a actualei prognoze privind revenirea lenta a economiei mondiale.

Deciziile politice variaza in functie de tara, iar eficienta unor dintre acestea nu a fost testata.

"Capacitatea de a implementa politicile planificate si de a obtine castigurile asteptate pentru echilibrarea bugetelor este o sarcina dificila pentru multe autoritati, din cauza experientei politice si manageriale limitate in ce priveste echilibrarea si controlul efectelor masurilor extraordinare necesare dupa un asemenea soc fara precent", a apreciat Crisafulli.

Daca pana in prezent accesul la finantare de pe piata nu a fost o problema majora pentru cele mai multe dintre state, cresterea potentiala a costurilor de finantare ar putea crea dificultati bugetelor care sunt deja sub presiune.

In raportul prezentat joi, Moody's a introdus rapoarte diferentiale pe regiuni pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra evolutiei conditiilor de creditare pentru urmatoarele 12-18 luni.

Tarile din Europa Centrala si de Est (CEE) si cele din Comunitatea Statelor Independente (CIS) inregistreaza conditii de creditare in general negative pentru autoritati regionale si locale, ca urmare a contractiei severe a economiilor, a problemelor in ce priveste realizarea veniturilor si a cerintelor privind consolidarea fiscala.

Actiuni de coborare a ratingurilor ar urma sa aiba loc mai ales in Rusia, Ucraina si Slovacia, precizeaza Moody's.

Perspective negative sunt, totodata, pentru Letonia, Ungaria si Estonia, in timp ce Moody's vede stabilitate pentru Cehia, Polonia, Croatia si Turcia.

Cele mai multe state din Europa de Vest prezinta perspective stabile, sustinute de imbunatatirea conditiilor economice. Cu toate acestea, ar putea avea loc unele actiuni de inrautatire a calificativelor in unele tari vulnerabile, precum Spania, Portugalia si Grecia.

Perspective negative sunt estimate, totodata, si pentru Germania si teritoriul britanic Insula Man.

In schimb, sunt perspective stabile pentru Franta, Danemarca, Norvegia, Suedia, Austria, Italia, Belgia, Elvetia si Marea Britanie.

In exteriorul zonei EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), exista o tendinta de stabilitate a conditiilor de creditare pentru cele mai multe tari emergente, cu exceptia Mexicului, unde ar putea avea loc unele ajustari ale ratingului, a mai precizat Moody's.

#moodys, #rating, #autoritati, #regionale , #Norvegia