Norvegia renunta la investitiile in petrol si gaze: Sunt prea riscante pentru economie!

Vineri, 08 Martie 2019, ora 10:20
4184 citiri
Norvegia renunta la investitiile in petrol si gaze: Sunt prea riscante pentru economie!
Foto: CC0 Creative Commons

Fondul suveran de investitii al Norvegiei, care detine active in valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari si este cel mai mare fond suveran din lume, va elimina din portofoliul sau actiunile companiilor din petrol si gaze, a anuntat, vineri, Ministerul norvegian de Finante, o decizie care a provocat pierderi actiunilor companiilor din energie la nivel global, transmite Reuters.

La sfarsitul anului 2018, actiunile companiilor din petrol si gaze reprezentau 5,9% din investitiile in actiuni ale fondului suveran de investitii al Norvegiei. Acest fond detine participatii in valoare de aproximativ 37 miliarde la o serie de companii importante din sectorul petrolului si gazelor naturale, precum 2,45% din actiunile Shell, 2,31% din actiunile BP, 2,02% din actiunile Total, 0,99% din actiunile Chevron si 0,94% din actiunile ExxonMobil.

"Guvernul propune excluderea companiilor clasificate drept companii de explorare si productie in sectorul energetic din portofoliul fondului, in ideea de a reduce riscul agregat al pretului petrolului asupra economiei norvegiene", a informat ministerul norvegian de Finante.

Obiectivul acestei propuneri este sa faca avutia Guvernului Norvegiei mai putin vulnerabila la scaderea pretului petrolului, in conditiile in care in prezent expunerea fondului suveran pe actiuni a ajuns la 70% din valoarea fondului, fata de 60% anterior.

Norvegia este cel mai mare producator de hidrocarburi din Europa Occidentala, iar petrolul si gazele naturale reprezinta aproape jumatate din exporturi si 20% din veniturile statului.

Fondul suveran de investitii al Norvegiei colecteaza veniturile generate din productia de petrol si gaze naturale pe care le investeste in actiuni, obligatiuni si proprietati imobiliare de peste hotare, in beneficiul generatiilor viitoare.

Avand in vedere sumele care sunt in joc, o vanzare a participatiilor ar dura mai multi ani, insa ar fi perceputa ca un succes in lupta impotriva incalzirii globale, in momentul in care planeta nu pare sa fie in masura sa isi respecte obiectivele asumate prin Acordul de la Paris.

Decizia autoritatilor de la Oslo va fi cu atat mai importanta cu cat plasamentele Fondului norvegian de investitii, care detine echivalentul a 1,4% din capitalizarea bursiera mondiala, sunt urmarite cu atentie si de catre alti investitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii Norvegia, #investitii Norvegia petrol, #investitii Norvegia gaze , #Norvegia