Norvegia investeste peste 1,1 milioane de euro in profesionalizarea sindicatelor romanesti

Marti, 07 Februarie 2012, ora 21:25
2059 citiri
Norvegia investeste peste 1,1 milioane de euro in profesionalizarea sindicatelor romanesti

Norvegia a alocat 1.134.720 de euro pentru a imbunatati cooperarea si dialogul intre patronatele, sindicatele si autoritatile publice din Romania.

Ambasada Norvegiei, impreuna cu Ministerul Afacerilor Europene si agentia nationala "Innovation Norway", in calitate de manager de program, au organizat marti, la Bucuresti, un seminar de informare referitor la domeniul de finantare "Fondul Global pentru Munca Decenta si Dialog Tripartit" din cadrul programului Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, prin care Romania beneficiaza de o suma totala de 115,2 milioane de euro.

Candidatii eligibili pentru finantare sunt partenerii sociali care ii reprezinta pe angajati si angajatori, autoritatile publice si organizatiile din cadrul autoritatilor publice, constituite ca entitati juridice in Romania si Norvegia. Acestia vor putea aplica pana la data de 22 aprilie 2012.

Ambasadorul Norvegiei: Programul va ajuta la intarirea rolului sindicatelor in societate

"Sper ca va intari profesionalismul in randul sindicatelor, ca va intari rolul lor in societate. Existenta unor sindicate puternice si profesioniste este importanta pentru orice tara. Daca devin mai profesioniste, mai eficiente ar putea avea mai multa putere si tot mai multi angajati ar intelege ca sindicatele le reprezinta interesele".

"Norvegienii sunt intr-un numar atat de mare membri de sindicat, deoarece cred ca sindicatele le sunt de folos", a precizat ambasadorul norvegian, care a vorbit si despre problemele de credibilitate ale unor lideri sindicali.

"Au fost actiuni ale DNA impotriva unor lideri sindicali, unul dintre ei a fost condamnat la inchisoare (n.r. - Maris Petcu, fost lider al CNSLR-Fratia si al Federatiei Sanitas, condamnat anul trecut la 7 ani de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva)".

"Mass-media si-a indreptat atentia si spre alti lideri sindicali, nu spunem ca asta este caracteristic pentru toata miscarea sindicala, dar creeaza o imagine negativa in Romania si in strainatate si ne face sa ne punem unele intrebari. Pentru autoritatile norvegiene, pentru uniunile sindicale din Norvegia exista o toleranta zero in ceea ce priveste coruptia", a spus Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei in Romania.

Numarul norvegienilor membri de sindicat este foarte ridicat in raport cu numarul total al populatiei, peste 50% dintre membrii de sindicat fiind femei. Spre deosebire de sindicatele din Romania, forta de negociere a celor din Norvegia este mult mai puternica.

Hovdkinn: Daca descoperim nereguli, cerem banii inapoi

Diplomatul norvegian a precizat ca pana acum nu au fost probleme in ceea ce priveste folosirea banilor norvegieni, ca urmare a "controlului eficient", dar si a faptului ca sumele sunt mult mai mici in comparatie cu fondurile europene.

"Daca descoperim nereguli, cerem banii inapoi, la fel cum si UE isi cere banii inapoi, daca acestia nu sunt folositi corespunzator. Pana acum nu a fost cazul, am avut experiente foarte bune. Dar, desigur, fondurile noastre pentru Romania sunt mult mai mici decat cele europene, asa ca este mult mai simplu sa controlam procesul", a precizat ambasadorul.

Mecanismul Financiar Norvegian, la fel ca si Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE), isi propune sa contribuie la reducerea disparitatilor economice si sociale din cadrul SEE si la consolidarea relatiilor dintre statele donatoare (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) si statele beneficiare.

#ambasadorul Norvegiei investitii Romania, #program sindicate Romania, #Norvegia programe investitii Romania , #Norvegia