Norvegia, lovita de criza: A inceput exodul creierelor din paradisul petrolier

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 12:04
5886 citiri
Norvegia, lovita de criza: A inceput exodul creierelor din paradisul petrolier
Foto: Wikimedia

Somajul din Norvegia a ajuns la 4,5 %, cel mai ridicat nivel al ultimului deceniu. Investitiile par sa fi intrat intr-o perioada de repaus, iar criza loveste indeosebi industria petroliera, cea care a stat la baza bogatiei recente a regatului nordic.

Partea nevazuta a cutremurului economic care zgaltie economia norvegiana o reprezinta insa exodul specialistilor straini.

"Vor pierde o multime de ingineri experimentati", explica, pentru Bloomberg, Luke Rickert, un american pregatit si el sa paraseasca postul detinut pe o platforma petroliera din Norvegia.

S-a sunat retragerea

Pentru indieni, brazilieni, portughezi, americani si britanici si muncitori din alte state, industria petroliera din Norvegia a reprezentat, la momentul ei de varf, o adevarata mana cereasca.

Lucratorii erau ademeniti cu salarii generoase, bonusuri de cate 20.000 de dolari pentru relocarea lor in tara si diverse alte avantaje.

Acum, pretul scazut al petrolului si lipsa investitiilor in domeniu ii pun pe acestia pe fuga.

Cifra lor nu se regaseste in cea a somerilor care apar in statisticile oficiale de la Oslo, dar reprezinta o pierdere importanta pentru economia tarii.

Nu ar avea niciun sens sa mai stea, in conditiile in care investitiile in industria petroliera au atins minimul ultimilor 15 ani.

Norvegia se pregateste sa intre intr-o perioada de stagnare economica. Economia tarii, exceptand sectorul petrol si gaze, a raportat o crestere de doar 0,2% in al doilea trimestru al anului.

Banca centrala a redus deja, in iunie, dobanda de referinta la un minim istoric, iar analistii intrevad 70% sanse pentru inca un episod similar programat in toamna acestui an.

Industrie inactiva

"Industria petroliera nu mai este activa", explica Frank Bersvendsen, seful Jobsconnect- Norvegia, o agentie de recrutare a personalului.

In ultimii 15 ani, Jobsconnect a avut o activitate febrila, organizand targuri de joburi in Islanda sau Portugalia, de unde pleca si cu cate 15 muncitori selectati odata.

Acum, totul a intrat in repaus, odata cu stoparea investitiilor din industria petroliera.

Numarul imigrantilor a scazut anul acesta cu 20%, urmand acelasi trend inregistrat si in 2014, arata Biroul de Statistica de la Oslo.

O estimare a bancii centrale arata ca, pana in 2018, procentul ar putea ajunge la 36%, ceea ce "va reduce potentialul de crestere economica", dupa cum explica economistii Norges Bank.

Dependenti de o industrie

Economia Norvegiei a inceput sa devina dependenta de industria petroliera in urma cu 15 ani, moment in care numarul angajatilor in sector si din industriile conexe a crescut la 300.000.

Jumatate dintre acesti muncitori au provenit din afara granitelor, dupa cum arata statisticile bancii centrale. Acum petrolul mai conteaza doar in proportie de 50% in exporturile tarii, iar doar 1 din 9 slujbe este in industria petroliera.

Pentru premierul Erna Solberg, singura solutie de revitalizare a economiei este folosirea banilor din Fondul Suveran de Bunastare al tarii, cel mai mare din lume, pentru a restarta investitiile incepand cu 2016.

In 2019 este asteptata sa inceapa productia in campul Johan Sverdrup din Marea Nordului, cu o rezerva aproximativa de 2,9 milioane barili de petrol.

Perspectiva mohorata

Dupa Luxemburg, Norvegia este al doilea stat raportat la veniturile populatiei. Cu doar 5,2 milioane de cetateni, media anuala salariala de aici este de 60.000 de dolari, iar programul de munca este printre cele mai reduse din intreaga lume, arata o statistica a OCDE.

Alte avantaje se regasesc in sistemul gratuit de sanatate, invatamantul gratuit, inclusiv cel universitar, si concediile maternale platite vreme de 14 luni.

Pentru multi straini, Norvegia a reprezentat raiul pe pamant din acest punct de vedere, asa cum recunoaste si englezul Giles Eaton, inginer consultant in Oslo.

De dragul noii sale patrii adoptive si pentru avantajele oferite in cresterea celor doi copii ai sai, acesta a acceptat o reducere de 10% a salariului pentru a ramane in Norvegia, dar si contractul acesta va expira oricum la inceputul anului viitor.

Norvegia are un sistem de protectie sociala performant, cu ajutoare de somaj generoase de pana la 62% din salariu pe o perioada de 2 ani, dar acestea nu se aplica in cazul multor straini veniti cu viza de munca sau inclusi in sistemul de asigurari sociale din tara de origine.

"Din acest punct de vedere, perspectiva este chiar sumbra", spune Eaton.

#criza industrie petroliera, #criza Norvegia, #stagnare economica Norvegia, #somaj Norvegia , #Norvegia