Norvegia reinventeaza amazoanele: Jegertroppen, specialistele in gherila urbana

Luni, 15 Februarie 2016, ora 11:14
5754 citiri
Norvegia reinventeaza amazoanele: Jegertroppen, specialistele in gherila urbana
Foto: forsvaret.no

Armata norvegiana a infiintat o noua unitate de forte speciale, Jegertroppen, alcatuita exclusiv din femei, care se va ocupa in mod deosebit de gherila urbana.

Alaturi de Israel, Norvegia a fost una dintre primele tari care a deschis calea femeilor spre o cariera militara inca din 1985. Cu toate acestea, doar 10% din soldatii norvegieni sunt femei, remarca Foreign Affairs.

"Am asteptat ca fortele armate sa creeze o specializare mai dura pentru noi, fetele", a explicat Tora, un proaspat recrut de 20 de ani, admisa in cadrul unitatii de elita a armatei Norvegiei.

Pana in 1985, femeile inrolate in armata norvegiana au avut doar functii auxiliare, ca medic sau inginer. Dupa aceea, pozitiile ocupate de reprezentantele sexului frumos s-au diversificat, dar nu intr-atat de mult incat trupele norvegiene sa numere si soldati de elita femei.

Fortele Speciale din armata Norvegiei au un program care permite inrolarea femeilor, dar putine au aplicat in cadrul acestuia si niciuna dintre solicitante nu a trecut testele concepute pentru soldatii de elita de sex masculin.

Acum, oficialii se plang de faptul ca lipsa femeilor din aceste unitati speciale a afecteaza misiunile internationale, care au devenit tot mai complicate si au nevoie uneori si de o mana de femeie.

"In Afganistan, una dintre cele mai mari probleme era cand faceam o razie in locuinte si nu aveam personalul care sa poata dialoga cu usurinta cu femeile localnice", isi aminteste capitanul Ole Vidar Krogsaeter.

"Razboiul urban de gherila presupune sa ai capacitatea de a interactiona si cu femeile. Inrolarea unor femei soldat a devenit o necesitate operationala", a confirmat ofiterul.

Echipament diferit

In mod ironic, avansul tehnologic din ultimele decenii a blocat accesul femeilor in randul fortelor speciale, in loc sa-l inlesneasca.

"Spre deosebire de perioada razboiului din Vietnam, un soldat modern poarta un echipament mul mai greu, asta din pricina faptului ca echipamentul de protectie este si mult mai voluminos", a explicat Linda Shimo, colonel in cadrul Armatei Statelor Unite, pentru Foreign Affairs.

Infanteria americana detasata in teatrul de operatiuni din Afganistan poarta un echipament de lupta cu o greutate cuprinsa intre 31 si 45 de kilograme, care este mult prea greu pentru a fi purtat in siguranta de catre femei - americanii s-au si confruntat de altfel cu o multime de cazuri de fracturi pelviene din aceasta cauza.

Pentru infiintarea Jegertroppen s-a tinut cont de toate aceste detalii si s-au modificat probele de admitere, iar echipamentul destinat luptatoarelor de elita a fost modificat.

Chiar si asa, din 317 candidate, doar 88 au reusit sa treaca de testele fizice si psihice din prima parte a programului de creare a unei super-armate de femei.

Spre deosebire de camarazii barbati din trupele speciale norvegiene, care duc in spate 40 de kilograme de echipament, luptatoarele din noua unitate de elita alearga cu doar 27 de kilograme dupa ele.

Reducerea greutatii atrage insa alte privatiuni, din bagajul femeilor fiind eliminate ratiile suplimentare de mancare.

O forta redutabila

Remarcabil in cazul femeilor-soldat incadrate in noua unitate de elita a fortelor militare norvegiene este ca acestea se dovedesc executanti mai buni ai misiunilor decat colegii de sex opus, chiar daca la sfarsitul primului an de program doar 13 luptatoare mai erau in pluton.

"Lucreaza extrem de sistematic si constiincios si de multe ori rezolva misiunile intr-un timp mai scurt decat soldatii barbati", au confirmat superiorii fetelor.

In plus, se pare ca acestea exceleaza in anumite domenii vitale pentru o unitate de elita: rezultate mai bune la tragerile la tinta si un simt de observatie superior.

Jegertroppen, conceput initial ca un program-pilot cu o durata de un an, are toate sansele sa ramana in picioare pana in 2019 sau chiar sa fie prelungit dincolo de acest termen.

Majoritatea statelor occidentale mizeaza de cateva decenii pe suplimentarea numarului de femei in fortele armate, Marea Britanie si Statele Unite fiind pe punctul de a elimina si ultimele bariere in calea aspirantelor la o cariera militara in specializari exclusive masculine pana nu de mult.

Cu toate acesta, procentul femeilor intalnit in randul trupelor din diverse state este de multe ori dezamagitor.

Armata americana pare sa se prezinte cel mai bine cu 15% femei in randul trupelor combatante, in vreme ce in Franta intalnim doar 1,7% soldati de sex feminin.

Insa, tipul de conflicte intalnite in teatrele de operatiuni in care sunt implicate trupele NATO pare sa revendice din ce in ce mai mult prezenta femeilor.

"In special in lupta contra insurgentilor, avem nevoie de femei soldati pentru ca acestea sa interactioneze cu localnicele din teatrul de operatiuni", a explicat colonelul Frode Kristoffersen, comandatul Fortelor Speciale din Norvegia.

Acest lucru inseamna ca primele generatii din programul Jegertroppen ar putea primi si botezul focului in curand, in conditiile in care Norvegia mentine inca efective militare in bazele din Afganistan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#trupe elita Norvegia, #armate femei, #cariera militara femei, #soldati femei , #Norvegia