Norvegienii s-au saturat de refugiati. Ii platesc sa se intoarca acasa!

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 17:00
3729 citiri
Norvegienii s-au saturat de refugiati. Ii platesc sa se intoarca acasa!
Foto: Wikimedia

Bilete gratuite de avion spre casa si bani de drum, numai sa plecati! Cam asa suna noua oferta a autoritatilor norvegiene pentru refugiatii care au invadat tara in cursul acestui an.

Criza imigrantilor a fortat autoritatile de la Oslo sa recurga la solutii inventive pentru cei care nu au rabdarea sa parcurga intregul traseu birocratic pentru acordarea azilului.

"Multi dintre ei au crezut ca, odata ajunsi aici, vor avea drept de munca si isi vor putea aduce chiar si familiile. Ar trebui sa avem mai multe initiative de acest tip in viitor", spune Katinka Hartmann, sefa departamentului pentru returnarea imigrantilor, citata de The Independent.

Returnare asistata

Un cuplu de imigranti cu copii poate primi pana la 8.300 de euro, plus biletele de avion pentru zborul catre casa, in cazul in care opteaza sa plece de bunavoie din Norvegia.

Tara a fost asaltata in ultimii ani de refugiati veniti din Siria, Irak, Afganistan sau nordul Africii. Multii dintre ei insa, nu au rabdare pentru a parcurge intreaga procedura de obtinere a dreptului de sedere in tara, care poate dura luni sau chiar ani de zile.

"Pana acum nu aveam posibilitatea legala de a returna imigrantii somalezi care nu indeplinesc conditiile de acordare a azilului. Acum avem aceasta posibilitate si cred ca multi dintre ei vor opta pentru acest program de returnare asistata", afirma Hartmann.

Departamentul condus de Katinka Hartmann a inregistrat pana acum 900 de cereri din partea imigrantilor din Norvegia care aleg sa se intoarca mai bine pe taramurile natale.

Anul invaziei

2015 a fost anul in care Norvegia s-a confruntat cu o adevarata invazie a migrantilor sositi din Orientul Mijlociu si Africa.

Multi dintre acestia au ales rute de-a dreptul bizare pentru a ajunge in tara nordica, asa cum ar fi cea prin tundra arctica dintre Rusia si Norvegia.

Cifrele Eurostat arata ca numarul imigrantilor ajunsi in Norvegia a crescut de la 570 in luna ianuarie a acestui an la 8.575 inregistrati in luna octombrie.

Autoritatile norvegiene au decis sa acorde bonificatii pentru parasirea tarii inclusiv persoanelor care nu se calificau pentru obtinerea statutului de azilant, iar solutia prinde in randul imigrantilor.

"La inceputul programului, numarul solicitarilor pentru reintoarcerea acasa era de doar 100 pe luna. In octombrie a ajuns la 150, iar in luna noiembrie inregistram deja 230 de aplicatii", explica Joost van der Aalst, purtatorul de cuvant al Organizatiei Internationale pentru Migratie.

O mare parte din imigrantii care au acceptat oferta financiara a guvernului norvegian este reprezentata de cei care sperau sa-si aduca cat mai rapid familiile in aceasta tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza refugiatilor, #returnare imigranti Norvegia, #oferta bani refugiati, #imigranti Norvegia , #Norvegia