Venezuela incheie provesul de nationalizare a resurselor energetice

Miercuri, 02 Mai 2007, ora 12:33
1702 citiri

Guvernul Venezuelei a preluat controlul asupra ultimului zacamant petrolier privat din tara, intensificand astfel lupta cu companiile private petroliere internationale, informeaza AP. Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, a prezentat acest fapt drept o victorie istorica pentru tara dupa ani de exploatare corporatista sustinuta de Statele Unite.

"Nationalizarea petrolului Venezuelei este acum realitate", a declarat Chavez, care a adaugat ca pentru ca Venezuela sa fie un stat socialist trebuie sa aiba control national.

Printre companiile care au cedat controlul zacamintelor petroliere din Venezuela s-au numarat BP PLC, ConocoPhillips, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Total SA din Franta si Statoil ASA din Norvegia.

Pe de alta parte, presedintele venezuelean a anuntat, marti, decizia tarii sale de a se retrage din organisme financiare internationale precum Banca Mondiala si Fondul Monetar International, pe care le-a calificat drept 'mecanisme ale imperialismului' destinate sa exploateze tarile sarace.

Timp de 18 luni, Hugo Chavez beneficiaza de puteri speciale din partea Legislativului pentru a putea emite decrete in sectorul energiei si altor sectoare. De curand, presedintele venezuelean a nationalizat cea mai mare companie de telecomunicatii si compania de electricitate din Venezuela.

Venezuela, tara membra a Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), ocupa locul cinci in clasamentul exportatorilor mondiali de petrol.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)