Cele mai bune tari pentru afaceri in plina criza

Marti, 24 Martie 2009, ora 11:15
1304 citiri
Cele mai bune tari pentru afaceri in plina criza

Desi criza economica a lovit tot globul, unele tari sunt intr-o situatie mult mai buna decat altele, avand sanse mai mari de a-si reveni prin atragerea investitorilor si fortei de munca.

Danemarca este considerata cea mai buna tara pentru derularea afacerilor, pentru al doilea an la rand, in cadrul unui top realizat de Forbes.

Cu o crestere economica reala de 0,3 procente si PIB per cap de locuitor de 38.900 de euro, economia Danemarcei a inceput sa incetineasca, totusi, la sfarsitul unei perioade de boom pe piata imobiliara.

Pe locul al doilea se afla Statele Unite, care, in ciuda transferului de putere de la Wall Street la Washigton, sprijina inca politicile economice "prietenoase" pentru afaceri.

Canada este apreciata pentru surplusul comercial si de buget si pentru politica de taxe relaxata, regasindu-se pe locul trei.

Printre tarile care au avansat cel mai mult in ultimul an, din punct de vedere al mediului de afaceri, se numara Noua Zeelanda, de pe locul cinci, mai mult cu sapte pozitii fata de anul trecut.

Din top 10 mai fac parte Singapore, Marea Britanie, Suedia, Australia, Hong Kong si Norvegia.

Iordania a urcat 28 de pozitii, pana pe locul 33, la fel ca Emiratele Arabe Unite, care s-au situat pe pozitia 46.

Analiza Forbes nu a luat in considerare cresterea produsului intern brut sau o rata a somajului scazuta, ci dinamica economiei din tarile respective si conditiile oferite pentru investitori.

O componenta foarte importanta este reprezentata de libertatea personala, criteriile incluzand libertatea de a participa la alegeri si libertatea de expresie si organizare.

De asemenea, sunt foarte importante legile care asigura protectia investitorilor minoritari, dar si nivelul coruptiei.

Topul ia in considerare si evolutia actiunilor pe bursa, ca reflectie a sistemului bancar, dar si a increderii investitorilor.

Drepturile de autor, promovarea unui comert liber si taxele mici pe venit si investitii completeaza criteriile pentru alcatuirea clasamentului.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#afaceri, #criza economica, #buget, #sistem bancar , #Noua zeelanda