Migratia spre tarile OECD a crescut cu 10 la suta in 2005, potrivit unui raport al organizatiei

Luni, 25 Iunie 2007, ora 15:52
2217 citiri

Migratia catre tarile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a crescut cu aproximativ 10 la suta in 2005, comparativ cu 2004, tintele principale fiind Statele Unite, Spania, Marea Britanie si Canada, a declarat luni, secretarul general al organizatiei, Angel Gurria.

'Aproape patru milioane de imigranti permanenti au intrat in statele OECD in 2005, ca raspuns la nevoia de forta de munca si imbatranirea populatiei, insa sunt necesare politici eficiente de integrare in ceea ce priveste educatia si piata muncii', a spus Gorria, cu ocazia unei conferinte de presa.

Cele mai mari cresteri ale numarului de imigranti s-au inregistrat in Irlanda, Coreea de Sud si Noua Zeelanda.

In ceea ce priveste migratia temporara pentru cautarea unor locuri de munca, 1,8 milioane de oameni au ales tarile OECD in 2005, in special Australia, Canada, Germania si Japonia.

Reunirea famililor este principala sursa de imigratie, dar migratia in cautarea unor locuri de munca este in crestere, alaturi de numarul tot mai mare de studenti care aleg sa studieze in tarile OECD, in crestere anuala cu noua la suta comparativ cu 2000.

OECD a anuntat insa ca aptitudinile si calificarile imigrantilor nu sunt indeajuns utilizate. De asemenea, scade potentialul tarilor care asigura fluxul de imigranti, in special in ceea ce priveste personalul medical, care a plecat deja catre tarile cu un nivel mai bun de trai.

Creata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere pentru guvernele celor 30 de tari membre, tari puternic dezvoltate si democrate, in materie de politica economica, sociala si de guvernamant.

Romania a fost admisa ca Observator in cadrul Grupului de Lucru pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (GLIMM) al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Anuntul a fost facut cu ocazia reuniunii din 21 martie a GLIMM, desfasurata la Paris, ca urmare a acordului final dat de Consiliul OECD, reunit la 20 martie 2007, la nivel de ambasadori ai celor 30 de tari membre, plus Comisia Europeana.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)