Topul celor mai bune tari pentru mediul de afaceri

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 16:20
3319 citiri
Topul celor mai bune tari pentru mediul de afaceri

Canada se afla pe primul loc in topul tarilor cu cele mai bune conditii pentru mediul de afaceri, intocmit de Forbes. Statul canadian este urmat de Noua Zeelanda, Hong Kong, Irlanda si Danemarca.

1.  Canada

Canada, numarul 1 in ceea ce priveste mediul de afaceri, are o economie de 1.6 trilioane de dolari si care a inregistrat o crestere cu 3,1%, anul trecut. Royal Bank of Canada estimeaza ca va creste cu alte 2,4 procente, anul acesta, noteaza Forbes.

Banci precum Royal Bank of Canada, Bank of Nova Scotia si Bank of Montreal nu au avut nevoie sa solicite un plan de salvare, ci, dimpotriva, au fost profitabile, pe timpul crizelor financiare.

Bancile canadiene au scapat de „furtuna” si au reusit sa se numere printre cele mai puternice, din lume, multumita practicilor de creditare pe care le-au adoptat, puncteaza Forbes.

2. Noua Zeelanda

In ultimii 20 de ani, guvernul a transformat economia Noii Zeelande, dintr-una agrara, dependenta de accesul pe piata britanica, intr-una mult mai industrializata, care poate concura, la nivel global.

Aceasta crestere dinamica a sporit veniturile reale, dar a extins capacitatile tehnologice ale sectorului industrial. Guvernul intentioneaza sa creasca productivitatea si sa dezvolte infrastructura, in timp ce diminuaza cheltuielile guvernamentale.

3. Hong Kong

Honk Kong are o economie de piata libera, dar, in acelasi timp, dependenta de comertul international si de finante – valoarea comertului cu bunuri si servicii, inclusiv cota semnificativa a re-exporturilor, se ridica la aproximativ de patru ori valoarea PIB-ului.

Economia deschisa a tarii a facut-o vulnerabila la incetinirea economica globala. Totusi, colaborarea cu statul chinez, prin comert, turism si finante, a ajutat Hong Kong-ul sa recupereze.

4. Irlanda

Irlanda este un stat mic, modern si dependent de comert. Irlanda s-a numarat, initial, printre cele 12 state ale Uniunii Europene care au adoptat moneda euro, la 1 ianuarie 2002.

Media de cresterea a PIB-ului a fost de 6%, in perioada 1995-2007, dar activitatea economica a scazut brusc, de la debutul crizei financiare mondiale, cu PIB-ul scazand cu mai mult de 3%, in 2008, cu aproape 8% in 2009 si cu 1% in 2010.

5. Danemarca

Danemarca are o economie de piata moderna, cu un sector agricol bine industrializat si cu multe companii din industria farmaceutica, transport maritim sau din sectorul energiei obtinuta din resurse regenerabile  care ocupa pozitii fruntase, la nivel mondial.

Danezii se bucura de standarde foarte ridicate de viata, printre cele mai inalte din lume, iar economia daneza se caracterizeaza prin masuri ample adoptate de guvern si de o distributie echitabila a veniturilor.

6. Singapore

Singapore are o economie de piata foarte dezvoltata si de succes. Se bucura de un mediu surprinzator de deschis, lipsit de coruptie, de preturi stabile, iar PIB pe cap de locuitor are o valoare chiar mai mare decat cea inregistrata in tarile mai dezvoltate.

Economia se bazeaza foarte mult pe exporturi, in special pe produse tehnologice, farmaceutice si pe sectorul financiar aflat in continua dezvoltare.

7. Suedia

Ajutata de faptul ca a ramas neutra pentru intreaga perioada a secolului XX, Suedia a realizat un standard de viata de invidiat, in cadrul unui sistem mixt, care imbina capitalismul „high-tech” cu beneficiile extinse ale bunastarii.

Statul nordic dispunede un sistem modern de distributie, de comunicatii excelente si de o forta de munca foarte calificata.

8. Norvegia

Economia norvegiana este un „bastion” al capitalismului prosper, oferind o combinatie de activitati pe piata libera cu interventia guvernului.

Acesta din urma controleaza domenii cheie, cum ar fi sectorul petrolier, prin intermediul caruia se asigura functionarea in conditii bune a tuturor celorlalte sectoare.

Tara este bogata, inzestrata cu resurse naturale, de la petrol, hidroenergie, paduri si minerale, pana la peste.

9. Regatul Unit al Marii Britanii

Regatul Unit al Marii Britanii, cu o putere de tranzactionare demna de luat in calcul si cu un solid centru financiar, este a treia cea mai mare economie europeana, dupa Germania si Franta.

Pe parcursul ultimelor doua decenii, guvernul a redus foarte mult proprietatea publica si a crescut importanta programelor de protectie sociala.

Agricultura este puternic mecanizata si eficienta, dupa standardele europene, si produce aproximativ 60% din necesarul de alimente, cu mai putin de 2% din forta de munca.

10. Statele Unite ale Americii

SUA are o economie mai mare si mai puternica, din punct de vedere tehnologic, cu un PIB pe cap de locuitor de 47.200 de dolari.

In acest sistem economic, persoanele fizice si companiile iau cele mai multe decizii, in timp ce guvernele federale cumpara bunurile si serviciile necesare in principal de pe piata privata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mediu afaceri, #top forbes, #top tari mediu afaceri , #Noua zeelanda