CE cere Olandei sa respecte deficitul de 3%

Joi, 01 Martie 2012, ora 19:42
1273 citiri
CE cere Olandei sa respecte deficitul de 3%

Comisia Europeana se asteapta ca Olanda, tara "foarte vocala" la adresa altor state care incalca regulile fiscale, sa respecte pragul de deficit bugetar de 3%, in pofida inrautatirii prognozelor economice, care indica un deficit peste acest nivel.

"Olanda este o tara foarte vocala cand a fost vorba de aplicarea regulilor fiscale. Este natural sa ne asteptam ca Olanda sa aiba aceeasi abordare in privinta propriei politici", a declarat purtatorul de cuvant Amadeu Altafaj.

Declaratia oficialului european survine dupa publicarea de date macroeconomice revizuite de catre autoritatile olandeze.

Olanda se asteapta acum la o contractie de 0,75% pentru anul in curs, fata de 0,5% cat anticipa in decembrie. Daca nu au loc modificari, deficitul bugetar pentru acest an ar putea urca la 4,5% si sa ramana peste limita de 3% anul urmator, dar si in 2014 (4,1%) si 2015 (3,3%).

Noile date economice reprezinta un "dus rece" pentru premierul olandez, Mark Rutte, care s-a angajat sa reduca deficitul bugetar al tarii sub pragul de 3% anul urmator, scrie AFP.

De circa doi ani, Olanda critica dur derapajele de deficit ale altor state din zona euro, in special ale Greciei. Oficialii olandezi au ridicat chiar posbilitatea iesirii Greciei din zona euro in acest context.

"Presupunem ca Olanda va lua masurile necesare pentru respectarea obiectivului de a reveni la maxim 3% saptamana urmatoare", a spus purtatorul de cuvant.

Reducerea deficitelor bugetare in zona euro este ingreunata de incetinirea puternica a economiilor din uniunea monetara. Comisia anticipeaza pentru acest an o recesiune usoara in zona euro si stagnare in UE.

Spania este intr-o situatie comparabila, noteaza AFP. guvernul de la Madrid vrea mai multa flexibilitate de la partenerii europeni pentru a aduce deficitul in limitele acceptate. Spania a surprins luni cu anuntul unui deficit bugetar de 8,5% pentru anul trecut, peste tinta de 6%, dupa 9,3% anul anterior. In acest an, Spania ar trebui sa coboare deficitul la 4,4% din PIB.

Comisia si alte state sunt reticente in a face concesii Spaniei, pentru a nu-si pierde credibilitatea in privinta supravegherii bugetare in contextul eforturilor de calmare a crizei datoriilor din zona euro.

#deficit bugetar Olanda, #CE deficit bugetar Olanda, #fiscalitate Olanda , #Olanda