Diaconescu: Trebuie sa discutam clar cu Olanda privind intrarea in Schengen

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 10:25
1483 citiri
Diaconescu: Trebuie sa discutam clar cu Olanda privind intrarea in Schengen
Schengen

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, sambata seara, ca Romania trebuie sa aiba o discutie clarificatoare cu Olanda in ceea ce priveste Schengen si ca spera ca ea sa aiba loc luna aceasta.

"Trebuie sa avem o discutie clarificatoare, foarte rapid, cu Olanda, pentru ca acest joc al traducerii raportului de tara, de data aceasta un raport de implementare, deci nu este un raport de politici publice, ci un raport tehnic, prudent, iar ei au ajuns cu experti ai Comisiei la un nivel de preocupare apropo de jocurile politice care ii depasesc. Va trebui sa avem o clarificare pe ce pozitie ne situam, dar pozitie fundamentala", a spus Diaconescu, intr-o emisiune televizata.

El a aratat ca incearca sa aiba impreuna cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, o discutie cu toti "vectorii" politici din Olanda cu privire la aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie inainte de Consiliul European din 1 - 2 martie.

"As vrea ca aceasta discutie sa o avem inainte de Consiliul European din martie pentru ca la acest Consiliu vreau sa mearga presedintele (Traian Basescu - n.r.) cu o chestiune clara", a spus Diaconescu, care a precizat ca a initiat demersurile pentru a avea discutiile cu oficialii olandezi.

Ministrul de Externe a afirmat ca Olanda nu are motive sa blocheze aderarea Romaniei la Schengen.

"Simplul fapt ca au un partid de extrema dreapta la guvernare nu e suficient. Suntem stat cu drepturi egale. Suntem stat demn in UE. Nu pot sa accept o varianta din aceasta un pic de politica interna. Politica interna sa si-o rezolve domniile lor la dansii acasa.

In ceea ce priveste relatiile internationale nu exista niciun argument tehnic, practic de a ne bloca in procesul Schengen. Este o chestiune pe care trebuie sa o lamurim acum si nu amanari de acest gen, mai vedem la vara", a sustinut ministrul.

Pe de alta parte, Diaconescu a aratat ca Finlanda va confirma la sfarsitul acestei luni pozitia fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#olanda schengen, #Cristian Diaconescu Romania Schengen, #olanda aderare schengen romania , #Olanda