Islanda, data in judecata de Marea Britanie si Olanda

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 12:46
1153 citiri
Islanda, data in judecata de Marea Britanie si Olanda

Guvernele Marii Britanii si Olandei se pregatesc sa dea in judecata Islanda, pentru a recupera patru miliarde de dolari pierduti atunci cand sistemul bancar al tarii s-a prabusit. 

Decizia intervine dupa ce islandezii au respins prin referendum un plan de rambursare a banilor, relateaza BBC News.

Autoritatile britanice s-au declarat "dezamagite" de votul islandezilor, in timp ce ministrul olandez de finante a spus ca vremea negocierilor s-a incheiat.

Ministrul islandez de finante, Steingrimur Sigfusson, a precizat ca rezolvarea disputei in instanta va dura cel putin un an.

"Este foarte important sa subliniem ca Marea Britanie si Olanda vor incepe sa isi primeasca banii inapoi mai tarziu anul acesta", a adaugat el.

Oficialul islandez a dat asigurari ca banca Icesave va putea plati circa 90% din cat cer autoritatile britanice si olandeze.

Circa 400.000 de deponenti britanici si olandezi au fost despagubiti de guvernele lor, care in prezent isi cer banii inapoi.

In weekend, Islanda a organizat un referendum privind un plan de plata, dar, 59,1% dintre alegatori au votat impotriva, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a peste 90% dintre sufragii.

Premierul islandez, Johanna Sigurdardottir, a declarat ca respingerea planului inseamna "ca a fost aleasa cea mai proasta optiune" si ca tara este divizata.

Analistii considera ca rezolvarea acestui dosar este vitala petru refacerea economica a Islandei, pentru ca ar permite tarii sa se intoarca pe pietele financiare pentru se finanta. De asemenea, chestiunea este privita drept foarte importanta pentru sansele Islandei de a adera la UE.

Principalele trei banci din Islanda s-au prabusit in cateva zile, in octombrie 2008. Guvernul a compensat deponentii islandezi, dar cei straini au riscat sa piarda toti banii.

Dosarul a generat un diferend diplomatic intre Islanda si Marea Britanie si a generat incertitudini privind economia tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#islanda, #marea britanie, #olanda, #sistem bancar, #banci , #Olanda