Islanda va despagubi guvernele Olandei si Marii Britanii pentru economiile pierdute

Duminica, 07 Iunie 2009, ora 11:41
1030 citiri
Islanda va despagubi guvernele Olandei si Marii Britanii pentru economiile pierdute

Islanda a ajuns la un acord cu guvernele din Marea Britanie si Olanda pentru rambursarea miliardelor de lire sterline si euro pe care le datoreaza celor care au avut deschise conturi de economii islandeze, au anuntat sambata oficialii celor doua state, relateaza NewsIn, citand Reuters.

Premierul islandez, Johanna Sigurdardottir, a catalogat acordul drept o etapa importanta in eforturile Islandei de a-si reveni dupa criza financiara devastatoare, ce a cuprins statul la sfarsitul anului trecut.

"Acordul asupra acestei chestiuni apasatoare este un pas important pentru redobandirea credibilitatii si increderii din partea comunitatii internationale", a declarat premierul, adaugand ca nu a luat in calcul niciodata posibilitatea de neplata a datoriilor, chiar daca acestea nu au fost emise de Trezoreria islandeza.

Aproximativ 300.000 de britanici si numerosi olandezi au avut depozite deschise la conturi Icesave, administrate de Landsbanki, una dintre cele trei banci islandeze care au dat faliment in octombrie 2008, cand sistemul financiar al statului a intrat in colaps.

Relatiile diplomatice dintre Marea Britanie si Islanda au devenid incordate in urma evenimentelor din toamna anului trecut, iar guvernul britanic s-a folosit chiar de legislatia antitero pentru a sechestra unele active islandeze.

Drept raspuns, guvernul de la Reykjavik a amenintat ca va actiona in instanta oficialii britanici.

Sub termenii noului acord incheiat, schema islandeza de compensatii va face plati timp de 15 ani, cu o perioada initiala de gratie de 7 ani.

Aproximativ 2,3 miliarde lire sterline (3,69 miliarde dolari) platite de guvernul de la Londra vor fi catalogate drept un imprumut acordat schemei.

Sigurdardottir a mai spus ca imprumuturile din partea Olandei se ridica al 1,2 miliarde euro (1,7 miliarde dolari).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#economie, # criza, # acord , #Olanda