Ministrul Agriculturii: Nu vreau sa leg problema florilor din Olanda de situatia Schengen

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 16:27
1799 citiri
Ministrul Agriculturii: Nu vreau sa leg problema florilor din Olanda de situatia Schengen

Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, spune ca s-au gasit transporturi de flori olandeze neinsotite de pasafort fitosanitar si ca nu vrea sa lege situatia interzicerii importurilor de plante din Olanda de cea privind aderarea Romaniei la Schengen, conform NewsIn.

"Este cert insa ca la cateva verificari, sigur, de tip profesional, s-au descoperit alte lucruri: de pilda, transport care nu a fost insotit de pasaportul fito-sanitar care este obligatoriu in astfel de situatii si, sigur, sunt si celelalte constatari ale Garzii Financiare legate de elementele de evaziune fiscala", a spus Valeriu Tabra despre transporturile de flori din Olanda.

In acest sens, el a mentionat ca exista probleme de legalitate. "Prima si cea mai importanta problema este aceasta , la unul sau doua transporturi, la care exista probleme de legalitate. Niciun transport de plante vii, de material biologic, nu poate fi facut fara acest pasaport fito-sanitar. Toate actiunile pe care le-am facut sunt sigur in prevederile regulamentului european si, sigur, si in ceea ce avem in plan national", a argumentat el.

Intrebat cand se vor sti rezultatele analizelor, Tabara a spus: "Eu sper ca asta-seara, maine dimineata, sa vina aceasta rezultate". "Dar repet, in primul rand, este aceasta constatare la verificari, adica a neinsotirii transportului de pasaport fitosanitar, document absolut obligatoriu. Tot ce este nelegal se va distruge, este clar. Vom ramane in continuare in supraveghere, oricare transport care vine este in supraveghere pentru a putea sa ne ferim daca... E greu de precizat pana cand, pana cand va dispare pericolul de care vorbeam. Dar astazi nu avem certitudinea ca exista acest agent patogen, dar sunt probleme constatate inclusiv de natura fitosanitara, nemaivorbind de celelalte legate de evaziunea fiscala", a adaugat ministrul.

El a spus ca nu vrea sa lege litigiul dintre Rominia si Olanda pe problematica Schengen cu situatia transporilor de flori.

Guvernul de la Haga este precaut in legatura cu blocada florilor, semintelor si bulbilor din Olanda la granita Romaniei cu Ungaria si da asigurari ca nu are niciun motiv sa creada ca exista o legatura intre aceasta decizie si cea privind aderarea la spatiul Schengen.

Ministerul olandez de Externe nu a criticat Romania, dar un purtator de cuvant a precizat ca a cerut o explicatie si asteapta raspunsul, relateaza BBC News.

Potrivit DutchNews.pl, interdictia pentru importurile de plante din Olanda a fost impusa in acest weekend. Romania sustine ca a identificat o bacterie periculoasa pe flori si bulbi. "Nici vorba de prezenta vreunei bacterii!", a declarat pentru agentia ANP un purtator de cuvant al unei companii din domeniu. Potrivit ANP, exporturile de bulbi din Olanda catre Romania au ajuns anul trecut la aproape 700.000 de euro.

Olanda este principalul furnizor de flori pe piata romaneasca, exportand anul trecut noua milioane de bulbi.

Luni, membrii crestin-democrati olandezi ai Parlamentului European au spus ca este vorba de un santaj si ca momentul pentru aceste controale si suspiciuni este suspect. Saptamana trecuta, ministrul pentru imigratie, Gerd Leers, a anuntat ca Olanda se va opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, pentru ca niciuna dintre cele doua tari nu a depus suficiente eforturi pentru a combate coruptia.

Chestiunea va fi discutata joi, la Bruxelles, in Consiliul pentru justitie si afaceri interne.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#olanda, #flori olanda, #seminte olanda, #bulbi olanda, #import flori olanda interzis, #schengen, #valeriu tabara , #Olanda