Olanda a dat startul alegerilor pentru Parlamentul European

Joi, 22 Mai 2014, ora 10:40
1524 citiri
Olanda a dat startul alegerilor pentru Parlamentul European

Alegerile parlamentare europene, care se desfasoara timp de patru zile, au fost deschise joi dimineata in Olanda, la ora locala 7.30 (8.30, ora Romaniei).

Aceste alegeri, care se desfasoara in cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE), ar putea conduce la obtinerea unor scoruri considerate istorice, in mai multe tari-cheie, de catre partide eurosceptice si populiste, potrivit Mediafax.

Este cazul Marii Britanii si Olandei, singurele tari in care se voteaza joi. Sectiile de votare au fost deschise catre ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei) in Marea Britanie.

Europenii nu voteaza in aceeasi zi in toate statele membre ME, dar rezultatele vor fi anuntate simultan, dupa inchiderea sectiilor de votare in Italia, duminica, la ora 21.00 GMT (luni, 0.00, ora Romaniei).

Sondaje la iesirea de la urne urmeaza sa fie publicate in anumite state, ca Olanda.

"Cred ca este foarte important sa se voteze, deoarece eu, personal, cred intr-o Europa unita", a declarat pentru AFP o functionara, Marja Bijleveld, in varsta de 64 de ani, prima care a votat in Gara Haga. "Daca esti impotriva Europei inseamna ca nu dispui de informatii bune", a apreciat ea.

"Eu cred in Europa, dar cred ca de la Bruxelles vin prea multe reguli", a declarat Margreet de Jonge, in varsta de 63 de ani, care s-a oprit, in drum spre serviciu, sa voteze.

Partidul Libertatii (PVV) al deputatului antiislam si eurosceptic Geert Wilders se claseaza pe primul loc in sondajele din Olanda, urmat de liberalii premierului Mark Rutte si formatiunea D66 (centru).

Wilders a incheiat o alianta cu Frontul National (FN) francez al lui Marine Le Pen la aceste alegeri. El spera sa ralieze si alti eurosceptici, ca britanicii din cadrul UKIP condus de Nigel Farage, dupa scrutin, pentru a forma o miscare paneuropeana cu scopul sa distruga din interior "monstrul de la Bruxelles".

#alegeri parlamentare europene, #alegerii parlamentare Olanda, #sectii votare , #Olanda