Olanda preia o participatie in Air France-KLM pentru a contracara influenta Frantei

Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 13:21
2572 citiri
Olanda preia o participatie in Air France-KLM pentru a contracara influenta Frantei
Foto: CC0 Creative Commons

Guvernul olandez a anuntat ca va prelua o participatie in Air France-KLM egala cu cea detinuta de Executivul francez, pentru a-si spori influenta asupra operatiunilor operatorului aerian, o decizie care a luat prin surprindere autoritatile de la Paris, transmite Reuters.

Investitia vine dupa ce Guvernul olandez si Board-ul Air France-KLM, dominat de francezi, au avut indelungi discutii referitoare la reducerea influentei olandeze.

Ministrul olandez de Finante, Wopke Hoekstra, a precizat ca statul a preluat deja o participatie de 12,7%, pentru 680 de milioane de euro, si vrea sa-si sporeasca participatia la aproximativ 14%. Pana acum, Guvernul francez era cel mai mare actionar al Air France-KLM, cu o participatie de 14,2%, urmat de companiile aeriene Delta Airlines si China Eastern Airlines.

Decizia "reprezinta un pas fundamental in vederea protejarii intereselor Olandei. Achizitionarea participatiei ne asigura ca vom lua parte la deciziile importante", le-a declarat jurnalistilor Hoekstra.

De asemenea, a adaugat acesta, statul protejeaza interesele economiei olandeze si ale aeroportului Schiphol din Amsterdam, al treilea mare aeroport din Europa, unde lucreaza multi cetateni olandezi.

Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, le-a spus jurnalistilor ca el si Board-ul Air France-KLM nu au fost informati.

"Reafirm sprijinul meu pentru strategia companiei si conducerea sa", a afirmat Le Maire, adaugand ca este esential ca Air France-KLM "sa fie condusa fara interferente publice nationale".

Anul trecut, Air France a inregistrat castiguri operationale de 266 de milioane de euro, fata de 1,07 miliarde de euro la subsidiara KLM.

Actiunile Air France KLM au inregistrat anul trecut o scadere de aproape 40%, in principal ca urmare a valului de greve declansat de sindicatele care vor sa obtina majorari salariale si conditii mai bune de munca.

#Olanda participatie Air France KLM , #Olanda