Olanda vrea dovezi ca Romania e gata sa adere la Schengen

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 10:30
1287 citiri
Olanda vrea dovezi ca Romania e gata sa adere la Schengen

Olanda va bloca admiterea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen pana cand cele doua noi membre ale Uniunii Europene (UE) o vor convinge ca fac progrese in combaterea coruptiei, a declarat miercuri seara, la Bruxelles, ministrul olandez pentru imigratie, Gerd Leers, citat de Reuters.

Romania si Bulgaria sperau sa se alature zonei Schengen in martie, dar preocuparile legate de crima organizata si de frontierele permisive le-au dat planurile peste cap, noteaza agentia britanica de stiri.

Mai multe guverne din cadrul UE au sugerat in ultimele luni ca Romania si Bulgaria ar putea intra in spatiul Schengen eliminand mai intai controalele in aeroporturi si mai tarziu pe cele de la frontiere.

Insa ministrul olandez pentru imigratie, Gerd Leers, a declarat presei la Bruxelles ca Olanda nu va fi dispusa sa-si dea acordul pentru un astfel de plan daca, asa cum au sugerat unii diplomati europeni, chestiunea va fi discutata la summitul UE de la 9 decembrie.

"Este 100% sigur. Nu trebuie sa inscrie chestiunea pe agenda summitului. Pentru noi, raspunsul este clar. Romania si Bulgaria trebuie sa dovedeasca mai intai. Asta este mai important decat gasirea unei solutii", a declarat el.

Gerd Leers a precizat ca Olanda va examina raportul Comisiei Europene privind eforturile de combatere a coruptiei in Romania si Bulgaria, care urmeaza sa fie date publicitatii in februarie, pentru a decide daca cele doua tari sunt gata sa renunte la controalele la frontiere.

"Daca vom observa progrese in februarie, atunci vom avea un inceput", a spus el.

Olanda este preocupata, a mai mentionat el, ca Romania si Bulgaria ar putea sa se lupte pentru a-si mentine sigure sectiunea lor din frontiera UE si a facut o comparatie cu Grecia, despre care a spus ca nu reuseste sa-i impiedice pe imigrantii ilegali sa patrunda in UE din Turcia.

"Trebuie sa fim siguri ca ceea ce se intampla in Grecia nu se va intampla si in Bulgaria", a spus el. Bulgaria are frontiera comuna cu Grecia, precum si cu state din Balcanii de vest, in timp ce Romania are granita cu Ucraina, ambele state aflandu-se pe rutele traficului de droguri din Asia spre Europa, noteaza Reuters.

De la aderarea la UE in 2007, cele doua state nu au reusit sa convinga celelalte membre UE de eficienta reformelor anticoruptie, in special in ceea ce priveste combaterea crimei organizate. Toate statele UE trebuie sa-si dea acordul pentru admiterea unor noi state in spatiul Schengen, care cuprinde 25 de state si unele tari care nu fa parte din UE.

Opozitia Olandei fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in zona Schengen reflecta o preocupare crescanda in Europa pentru mentinea unor frontiere sigure si prevenirea imigratiei ilegale. Astfel de preocupari au declansat o dezbatere in Europa privind viabilitatea spatiului Schengen si a necesitatii de a introduce reglementari care sa le permita guvernelor sa reintroduca controalele la frontiere in unele circumstante speciale, comenteaza Reuters.

#extindere Schengen, #romania schengen, #olanda schengen , #Olanda