Premierul Olandei, Mark Rutte, a demisionat

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 16:35
1218 citiri
Premierul Olandei, Mark Rutte, a demisionat

Premierul olandez Mark Rutte a prezentat reginei demisia Guvernului sau minoritar de centru-dreapta. Premierul s-a intalnit cu regina Beatrix, seful statului, la ora 14.00 (15.00 ora Romaniei), la Haga, pentru a o informa despre "situatia politica actuala", a anuntat luni dimineata serviciul de presa al Executivului.

Negocierile cu privire la reducerea deficitului public, declansate la 5 martie, au esuat sambata. Wilders a parasit masa negocierilor, rupand acordul de sustinere care lega Partidul Libertatii (PVV) de Guvernul minoritar, pus in aplicare din octombrie 2010.

Alegerile legislative anticipate par "evidente", aprecia sambata dupa-amiaza Rutte, care a convocat pentru luni dimineata un Consiliu al Ministrilor extraordinar.

Negocierile intre partidul liberal (VVD) al lui Rutte, crestin-democratii din CDA si PVV-ul lui Wilders ar fi trebuit sa permita realizarea unor economii in valoare de 16 miliarde pentru 2013, in vederea respectarii normelor zonei euro in materie de deficit public. Insa Wilders a refuzat sa aprobe masurile, care, in opinia sa, ar fi scazut prea mult puterea de cumparare a olandezilor.

Partidul lui Wilders, eurosceptic si islamofob, sustinea Guvernul in Parlament, unde i-a asigurat o majoritate de 76 de mandate, din cele 150 cate numara Camera inferioara, pana la demisia, pe 21 martie, a unui deputat PVV, devenit independent.

#demisie premier Olanda, #premier Olanda demisie , #Olanda