"Setea" colectionarilor de arta, stinsa cu falsuri

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 13:57
2812 citiri
"Setea" colectionarilor de arta, stinsa cu falsuri

Arta este peste tot in lume cel mai sigur plasament al banilor, inaintea aurului si al bunurilor imobiliare. Banii se misca vijelios intre falsificatorii de arta si cumparatorii grabiti, pentru care nicio suma nu este prea mare atunci cand vor achizitioneze o piesa rara pentru colectia lor. 

Fiindca nepriceperea face casa buna cu snobismul, aproape jumatate dintre lucrarile de pe piata internationala a operelor de arta sunt falsuri.

Iata care sunt cele mai mari falsuri de arta:

Din dorinta de a se afirma pe piata artei, pictorul olandez Han van Meegeren a inceput ca un falsificator.

Acesta a pictat 14 tablouri pe care i le-a atribuit artistului Johannes Vermeer. Tablourile au fost vandute pe bani grei unor cumparatori nepriceputi, dar bogati.

Recordul pictorului care vindea falsuri a fost de 60.000 de dolari pentru 6 tablouri ce reproduceau stilul lui Vermeer, pe care le-a vandut pe piata olandeza

In momentul in care una din picturile lui van Meegeren a ajuns in colectia unui ofiter nazist de rang inalt, falsificatorul a fost arestat pentru refuzul de a da numele proprietarului original al “capodoperei”.

Galeriile de arta, in plasa falsificatorilor

Pictorul maghiar Elmyr de Hory s-a sinucis in 1976, cand au fost descoperite fraudele pe care le-a comis. Acesta a falsificat picturi ale unor artisti precum Modigliani, Degas, Picasso si Matisse.

De Hory a finalizat 1000 de falsuri, pe care le-a vandut in galeriile de arta.

Operele sale au devenit atat de apreciate in timp incat falsurile pictorului maghiar sunt la licitatie pentru 20.000 de $ la Galeria Terrain din San Francisco.

Acesta nu este singurul caz in care o galerie de arta sau o casa de licitatii pica in plasa falsificatorilor.

Artistul britanic John Myatt a realizat 200 de falsuri care au fost vandute la unele din cele mai mari case de licitatii.

Acesta a fost arestat in 1995, cand s-a descoperit ca falsurile sale care imitau tablourile lui Matisse, Giocometti, Braque, Picasso, Le Corbusier, Monet si Renoir i-au adus 165.000 de dolari de-a lungul anilor.

Myat, care a fost eliberat dupa un an, a continuat sa picteze si si-a vandut operele pentru 45.000 de dolari.

Picasso fals, vandut pentru 2 milioane de dolari

Tatiana Khan, un dealer de arta din Los Angeles care detine galeria Chateau Allegre, a fost data in judecata anul trecut dupa ce a falsificat opera “La Femme au Chapeau Bleu” a lui Picasso.

Kahn a vandut falsul in propria galerie de arta pentru 2 milioane de dolari.

11 milioane de dolari din sculpturi

O familie britanica a falsificat sculpturi, picturi si artefacte rare timp de doua decenii.

Printre operele contrafacute s-au numarat lucrari de-ale lui L.S. Lowry, Paul Gauguin si Barbara Hepworth.

Falsurile au fost vandute in ultimii 17 ani pentru o suma de 11 milioane de dolari.

Cea mai mare escrocherie a falsificatorilor a fost vanzarea unei sculpturi egiptene care o infatisa pe Printesa Marna catre Muzeul Bolton care a cumparat-o pentru 440.000 de dolari.

Expertii au crezut ca sculptura dateaza din 1350 I Hr.

Picturile false circula chiar si pe eBay

Milioane de dolari au circulat intr-un complot international orchestrat de o grupare de falsificatori din intreaga lume, printre care doi americani, un spaniol si un italian.

Picturile false, despre care se spunea ca sunt pictate de Dali, Miro, Picasso si Chagall au venit cu certificate de autenticitate si semnaturi false.

Fiecare pictura a fost vanduta cu 50.000 $. In total, pe eBay au fost vandute picture false in valoare de 5 milioane de dolari.

Actorul Steve Martin, implicat intr-o escrocherie cu opere de arta

Colectionar de arta, actorul a cumparat in 2004 un tablou ce apartinea pictorului expresionist german Heinrich Campendonk.

Steve Martin a vandut pictura la doi ani dupa ce a cumparat-o. De curand s-a aflat ca pictura nu apartinea lui Campendok, ci era aruncata pe piata de arta de catre o retea de falsificatori din Germania. Pierderile sunt estimate la 49 de milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#opere arta, #tablouri picasso, #tablouri false, #piata arta, #falsificatori arta, #arta, #picturi, #sculpturi , #Olanda