Tabara, despre florile olandeze: Vom informa CE dupa ce vom determina agentul patogen

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 18:29
1633 citiri
Tabara, despre florile olandeze: Vom informa CE dupa ce vom determina agentul patogen

Ministrul Agriculturii a declarat ca informarea Comisiei Europene in ceea ce priveste stoparea importurilor de flori, seminte si bulbi din Olanda se va face dupa finalizarea testelor de laborator pentru determinarea agentului patogen, conform NewsIn.

"Dupa ce avem rezultatele de laborator si se face determinarea agentului respectiv se informeaza Comisia Europeana, furnizorul, iar la noi se iau masurile de stopare de distributie si de inmultire a materialului importat. Pana atunci nu se merge pe presupuneri. Analizele de laborator vor veni cel tarziu maine dimineata (n.r. marti, 20 septembrie)", a explicat Tabara.

Acesta a adaugat ca, daca testele confirma existenta agentului patogen, vor fi distruse plantele pentru care s-a dispus masura indisponibilizarii, insa pana atunci marfa se afla sub supraveghere.

Comisia Europeana va verifica informatiile privind blocarea transporturilor de flori, seminte si bulbi din Olanda la vamile din Romania, a declarat, luni, intr-un briefing de presa, Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate publica, John Dalli.

"Am vazut informatiile din presa ca unele transporturi au fost blocate la vama si facem verificari", a declarat purtatorul de cuvant al CE, intrebat daca masura autoritatilor romane este raspunsul potrivit la decizia Guvernului de la Haga de a bloca, pentru moment, aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Mai multe tiruri cu flori si seminte din Olanda au fost oprite in vamile Bors si Salonta, pe fondul unor suspiciuni privind infestarea acestor plante cu microorganisme de carantina. Masura este aplicata la toate punctele de frontiera din tara, pana la finalizarea analizelor fitosanitare.

Autoritatile au luat decizia ca transporturile cu produse horticole, seminte sau flori provenite din Olanda sa fie indisponibilizate pana cand vor fi efectuate analizele de laborator. "Exista suspiciuni ca transporturile de seminte, bulbi sau flori din Olanda sunt infestate cu microorganisme de carantina, astfel ca presedintele ANAF a decis ca marfurile sa fie indisponibilizate", a declarat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sabina Zeres.

Astfel, nu se va permite intrarea in tara a transporturilor de acest tip pana la finalizarea analizelor fitosanitare.

In replica, Ambasada Olandei la Bucuresti a aratat, intr-o declaratie pentru NewsIn, ca autoritatile olandeze sunt in contact cu autoritatile romane pentru a obtine informatii despre motivele pentru care au fost oprite in vami transporturi de flori si bulbi, dupa ce mai multe companii afectate de aceste masuri s-au adresat Ambasadei Olandei la Bucuresti pentru a-si exprima ingrijorarea.

Ambasada Olandei la Bucuresti anunta, intr-o declaratie pentru NewsIn, ca a luat nota de masurile luate de autoritatile romane de a stopa transporturile de flori, seminte si bulbi care urmeaza sa fie importate din Regatul Tarilor de Jos.

"Olanda considera ca toate masurile implementate de autoritatile romane trebuie sa fie in conformitate cu cadrul juridic al UE", subliniaza Ambasada Olandei la Bucuresti intr-o declaratie pentru NewsIn.

Sursa foto: Evz.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#olanda, #flori olanda, #seminte olanda, #bulbi olanda, #import flori olanda interzis, #tabara , #Olanda