Vezi cate tiruri cu flori olandeze au fost oprite la vama

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 15:31
2166 citiri
Vezi cate tiruri cu flori olandeze au fost oprite la vama

ANAF nu a lasat sa treaca frontiera 15 tiruri cu flori, bulbi si semninte olandeze, intre 16 si 19 septembrie, din cauza suspiciunilor legate de infestarea plantelor cu microorganisme de carantina, conform NewsIn.

"In urma monitorizarii tuturor transporturilor de achizitii intracomunitare de produse horticole precum flori, bulbi de flori, seminte etc. in perioada 16 septembrie, ora 21.00, si 19 septembrie, ora 09.00, au fost identificate 15 transporturi de astfel de produse. (...) Agentia Nationala Fito - Sanitara din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a prelevat probe din marfurile transportate, urmand ca acestea sa fie analizate in laboratoarele de specialitate", se arata intr-un comunicat transmis luni de Agentia Nationala de Administrare Fiscala(ANAF).

Astfel, zece tiruri au fost indisponibilizate in vederea confiscarii sau instituirii sechestrului asigurator sau alte masuri, doua au fost confiscate de catre Garda Financiara, iar alte trei fost returnate furnizorului din Olanda.

Durata de efectuare a testelor de laborator la probele prelevate din plantele si produsele vegetale provenite din tirurile care au fost indisponibilizate in vama la sfarsitul saptamanii trecute este de minim trei zile, in functie de metoda de lucru, a anuntat luni MADR.

Probele au fost trimise Laboratorului Central Fitosanitar pentru a fi supuse analizelor complexe.

Purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sabina Zeres, a declarat sambata pentru NewIn ca exista suspiciuni ca transporturile de seminte, bulbi sau flori din Olanda sunt infestate cu microorganisme de carantina, astfel ca presedintele ANAF a decis ca marfurile sa fie indisponibilizate. Astfel, nu se va permite intrarea in tara a transporturilor de acest tip pana la finalizarea analizelor fitosanitare.

"Din transporturile care vin cu plante si produse vegetale din Olanda se preleveaza probe in vederea analizelor fitosanitare, care dureaza cateva zile. ANAF a dispus ca, pana la primirea rezultatelor, transporturile respective sa ramana in indisponibilitate in zonele de trecere a frontierei. Am fost invitati sa participam la aceasta actiune. Rezultate vor veni peste cateva zile", a explicat la randul sau directorul Agentiei Nationale Fitosanitare, Elena Leaota.

Ulterior, ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, a precizat pentru NewsIn ca verificarile transporturilor de plante vizeaza toate tarile de provenienta, nu doar Olanda, fiind vorba de o problema generala.

Intrebat de NewsIn daca problema verificarilor transporturilor ar putea face obiectul unor viitoare speculatii, tinand cont de anuntul recent al guvernului olandez ca va bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, Tabara a precizat ca sunt doua chestiuni diferite. "Nu are niciun fel de problema chestiunea respectiva, va asigur de acest lucru. Nu ne-am permite, nici n-am putea sa intram intr-un astfel de joc, ar fi o mare si grava eroare. Nu are absolut nimic cu problema verificarilor care sunt la acest moment, nu este vorba numai de Olanda. Aceea este o chestiune, aceasta este alta", a precizat Tabara.

Ministrul a adaugat ca, imediat ce a fost informat, s-a luat decizia de incadrare in alerta, masura aplicata in situatii privind suspiciuni de agenti patogeni de carantina sau daunatori sau de anumite importuri care nu sunt atestate fitosanitar.

Guvernul olandez a decis vineri sa blocheze pentru moment aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen.In perspectiva deciziei ce ar urma sa fie luata la Bruxelles in 22 septembrie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, considera ca cele doua tari nu vor putea pazi frontierele externe ale UE.

In sedinta de guvern de vineri a guvernului de la Haga, ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, a spus ca, in clipa de fata, Olanda nu considera ca Romania si Bulgaria pot asigura securitatea frontierelor externe ale UE si, in consecinta, va vota "nu" la Consiliul JAI de saptamana viitoare, unde ar urma sa se dezbata chestiunea aderarii celor doua tari la Schengen. Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile tehnice de aderare la Schengen, dar Olanda a conditionat votul sau favorabil de un criteriu suplimentar - rezultate vizibile in lupta anticoruptie, confirmate de rapoartele Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#olanda, #flori olanda, #seminte olanda, #bulbi olanda, #import flori olanda interzis , #Olanda