Americanii dau vina pe rusi pentru atacarea convoiului ONU din Siria

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 16:59
4413 citiri
Americanii dau vina pe rusi pentru atacarea convoiului ONU din Siria
Foto: Wikimedia

Atacarea unui convoi umanitar al ONU, care se indrepta spre o zona din apropierea orasului Alep controlata de fortele rebele, a aruncat in aer armistiul din Siria, perfectat de Moscova si Washington.

Statele Unite sustin ca Rusia poarta intreaga responsabilitate pentru atacarea caravanei formate din camioane ale Semilunei Rosii, care transportau ajutoare trimise de ONU, iar reprezentantul Natiunilor Unite din regiune, Stephen O'Brien, a calificat atacul drept o crima de razboi, anunta The Guardian.

Noi tensiuni SUA-Rusia

12 persoane au fost ucise si 18 camioane cu ajutoare umanitare au fost distruse in urma atacului, iar oficialii americani arata cu degetul spre Moscova, indiferent daca raidul a implicat sau nu avioane rusesti, considerand ca trupele aliatului lui Putin, dictatorul sirian Bashar al Assad, trebuiau tinute in frau de rusi.

"In cazul in care acest atac dur se va dovedi a fi fost premeditat impotriva organizatiilor umanitare, va fi taxat ca o crima de razboi", a punctat Stephen O'Brien, amintind si faptul ca vehiculele era inscriptionate in mod vizibil, iar traseul era cunoascut de toate fortele armate implicate in razboiul civil din Siria.

La Washington, reactia a fost dirijata direct impotriva Moscovei, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, anuntand intr-un comunicat oficial:

"Vom discuta problema direct cu Rusia. Tinand cont de aceasta incalcare flagranta a acordului de incetare a focului va trebui sa reanalizam viitoarele posibilitati de cooperare cu Rusia".

Un alt oficial american a tinut, de asemenea, sa blameze Moscova pentru incidentul sangeros.

"Nu stim in acest moment daca au fost rusii sau fortele regimului Assad. In orice caz, rusii aveau obligatia de a se abtina de la astfel de actiuni, dar si de a impune regimului de la Damasc sa faca acest lucru", a comentat acesta.

Dupa atacarea convoiului umanitar, acordul de incetare a focului a fost dat uitarii, bombardamente masive fiind inregistrate in zona estica din Alep, un teren aflat sub controlul opozantilor regimului Assad.

Probe noi

Reluarea ostilitatilor in Siria a starnit reactii dure in lumea diplomatica, secretarul de Stat al SUA, John Kerry, incercand fara succes sa tina sub control noua criza diplomatica prin contactarea omologului sau de la Moscova, Serghei Lavrov.

Pana acum, Rusia nu a facut nicio declaratie oficiala referitoare la atacarea convoiului ONU, dar Kerry si ministrul de Externe al Frantei, Jean-Marc Ayrault, sustin ca rapoartele din teren demonstreaza ca trupele rusesti si cele ale regimului de la Damasc se fac vinovate de cele mai multe incalcari ale armistitiului semnat cu doar o saptamana in urma.

"Conform rapoartelor pe care le primim din teren, realitatea este ca majoritatea atacurilor sunt efectuate de trupele regimului Assad", a explicat Ayrault.

In replica, armata siriana afirma ca a fost tinta unor raiduri aeriene derulate de fortele coalitiei internationale, conduse de SUA, iar Rusia intareste aceasta declaratie mentionand ca atacurile au provocat moartea a 62 de soldati sirieni si ranirea altor 100.

Reprezentantii coalitiei au recunoscut incidentul, dar sustin ca acesta a fost provocat neintentionat, bombardamentele vizand o pozitie ocupata de Statul Islamic.

Armistitiul care a durat doar o saptamana a permis reluarea transporturilor de ajutoare umanitare in zonele de conflict din Siria.

Din 18 regiuni controlate de fortele rebele, 15 sunt asediate de armata siriana. Reprezentantii organizatiilor umanitare spera ca macar doua convoaie de cate 20 de camioane sa ajunga in zona controlata de rebeli in estul orasului Alep.

#razboi civil Siria, #crime razboi Siria, #atac convoi ONU, #criza diplomatica SUA Rusia , #ONU