Banii crimei organizate au salvat sistemul financiar

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 10:59
1507 citiri
Banii crimei organizate au salvat sistemul financiar

Veniturile din infractiuni au adus bancilor lichiditati in perioada critica de la prabusirea Bursei din New York pana ce guvernele le-au sprijinit cu sume uriase din bani publici.

"Bani murdari" de ordinul sutelor de miliarde USD - proveniti din traficul de droguri, arme si fiinte umane, din contrabanda, prostitutie, extorcari si alte activitati criminale - sunt cei care au tinut in viata sistemul financiar international, in perioada imediat urmatoare prabusirii Bursei de pe Wall Street.

Pana ce guvernele lumii aveau sa sprijine din fonduri publice institutiile de credit, banii crimei organizate au fost "singurul capital lichid de investit", considera Antonio Maria Costa, directorul executiv al Biroului ONU pentru Droguri si Criminalitate (UNODC).

Oficialul ONU a facut aceasta dezvaluire pentru saptamanalul britanic The Observer, precizand ca sume uriase au fost astfel "spalate" si au intrat in circuitul economic legal.

"Imprumuturile interbancare au fost finantate cu bani care proveneau din droguri sau alte economii ilegale... erau semne ca bancile se salvau pe aceasta cale", a declarat Costa.

"A fost un moment cand sistemul era paralizat pentru ca bancile refuzau sa se imprumute una pe alta", dar, ulterior s-a observat o "imbunatatire progresiva" a situatiei bancilor, pe care oficialul o pune pe seama intrarii in vistieriile bancilor a capitalurilor crimei organizate. 

#bani, # crima, # organizata, # sistem, # financiar , #ONU