China vrea sa scape lumea de saracie si pune la bataie 12 miliarde de dolari

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 14:19
4806 citiri
China vrea sa scape lumea de saracie si pune la bataie 12 miliarde de dolari
Foto: Wikimedia

Presedintele chinez Xi Jinping s-a oferit sa contribuie cu o suma importanta la bugetul proiectului ONU de combatere a saraciei extreme. In prima instanta, China va vira in conturile Organizatiei Natiunilor Unite suma de 2 miliarde de dolari.

Este doar primul pas in acest proiect, a dat asigurari liderul chinez care afirma ca tara sa va oferi aproximativ 12 miliarde de dolari in urmatorii 15 ani cu scopul de a ajuta la eradicarea saraciei extreme pana in 2030, anunta ziarul New York Times.

Stergeri de datorii

In discursul sau, presedintele Xi a anuntat ca Beijingul are de gand sa puna "dreptatea inaintea intereselor".

"Pentru a rezolva diverse provocari globale, inclusiv actuala criza a refugiatilor din Europa, solutia fundamentala sta in asigurarea pacii si dezvoltarii", a declarat liderul de stat din China.

Problema saraciei este una imputata destul de des Chinei, statele occidentale considerand ca Beijingul ar putea face mai multe in acest sens.

"Aceasta reflecta asumarea unei responsabilitati globale din partea Chinei", crede Douglas Paal, vicepresedinte al Institutului Carnegie pentru Pace. In trecut, China a respectat angajamentele luate in acest program intr-o proportie de doar 40%.

Prin prisma actualului curs de schimb valutar si a cresterii economice se poate spune ca indeplinirea acestor tinte a fost facuta chiar intr-un procent mai mic, sustine Paal.

Presedintele Xi a mentionat ca va efectua stergeri ale datoriilor unor state slab dezvoltate, dar nu a anuntat cuantumul in care vor fi facute acestea.

Strategie controversata

Instrumentele de ajutorare financiara folosite de China au fost criticate de mai multe state, liderii occidentali acuzand faptul ca Beijingul ca a folosit aceasta strategie pentru a-si asigura accesul la resursele naturale ale unor tari africane.

Criticii au subliniat ca, desi China investeste sume uriase in infrastructura unor tari africane sarace, nu face publice datele privind ajutoarele financiare externe acordate in cadrul programului anual.

In cadrul unei intalniri cu presa, directorul pentru relatii economice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing, Zhang Jun, a admis ca angajamentul presedintelui Xi a fost "mai mult politic decat practic".

"China este dispusa sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare, dar, cu resurse financiare limitate, nu te poti astepta sa ai raspunsuri la toate problemele", a declarat directorul Zhang.

Mai intai saracii nostri

In discursul sau, presedintele Xi a atras atentia ca Beijingul a reusit sa salte din saracie peste 430 de milioane de locuitori ai Chinei si a facut progrese remarcabile in educatie si promovarea femeilor.

Nu a specificat foarte clar insa, daca aceasta experienta va fi folosita in programul de 15 ani anuntat de ONU.

Pentru a arata ca statul chinez a fost implicat si in trecut in sustinerea tarilor sarace de pe glob, Xi a mentionat existenta celor 600.000 de chinezi implicati in actiuni umanitare desfasurate in 166 de tari.

Cele doua miliarde de dolari pe care China le va asigura in programul ONU pentru dezvoltare sustenabila reprezinta un sprijin enorm pentru planurile organizatiei.

Sunt cunoscute insa foarte putine detalii referitoare la modul in care ONU va cheltui aceste fonduri puse la dispozitia sa de marile economii.

Pentru moment, nici macar China nu a decis daca va aloca aceasta suma sub forma de bani cash sau imprumuturi acordate statele incluse in program, a dezvaluit Zhang Jun.

In completarea eforturilor facute de ONU, China va dezvolta 600 de programe de asistenta financiara in vederea reducerii saraciei, a mai anuntat liderul chinez.

Totodata, liderul de la Beijing a anuntat ca este dispus sa coopereze cu agentia americana USAID in cadrul proiectului ONU, dar nici Beijingul si nici Washingtonul nu au facut publice date vizand constituirea unui buget comun in acest sens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#eradicare saracie, #program ONU, #finantare China ONU, #stergere datorii China , #ONU