Criza migrantilor se amplifica intr-un ritm nemaintalnit

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 16:00
4539 citiri
Criza migrantilor se amplifica intr-un ritm nemaintalnit
Foto: Wikimedia

Europa este departe de a fi depasit varful crizei migrantilor veniti din Orientul Mijlociu si tarile Africii. Datele statistice arata ca fenomenul ia amploare pe zi ce trece.

Fata de anul trecut, numarul celor care au ales sa infrunte apele marii sau sa traverseze zone inghetate pentru a ajunge in UE a crescut in mod alarmant, la fel ca si numarul deceselor, iar Italia ar putea redeveni principala poarta de intrare a migrantilor in Europa, noteaza Bloomberg.

Ce-i mai rau abia acum vine

Inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU a dat publicitatii o serie de statistici care demonstreaza ca valul migrationist care sta sa se reverse asupra Europei prinde dimensiuni nemaintalnite.

50.000 de migranti au reusit sa atinga tarmul Greciei in cursul acestei luni, cifra fiind de 10 ori mai mare decat cea inregistrata in cursul lunii ianuarie a lui 2015 si comparabila cu cea inregistrata in luna iunie a anului trecut.

In mod normal, lunile de iarna sunt mai calme din punct de vedere al fluxului de migranti, dar aceste cifre arata ca Europa se confrunta cu un val migrationist fara precedent.

Reintregirea familiilor

Dupa varsta si sex, caracteristicile celor care intreprind periculoasele calatorii pentru a se refugia in Europa s-au modificat destul de mult fata de anul precedent.

Procentul barbatilor care iau cu asalt granitele Uniunii Europene a scazut la 44%, in timp ce numarul femeilor si al copiilor care fac acest drum este in crestere.

O explicatie ar fi ca multi dintre migrantii care au patruns anul trecut in UE au gasit resursele necesare pentru a-si chema in Europa si familiile ramase acasa.

Anul acesta insa, traseul catre mirajul european se arata mult mai periculos.

Fata de o medie lunara de 25 de decese inregistrate in randul migrantilor care au incercat sa traverseze Marea Egee in incercarea de a ajunge in Grecia, raportorii ONU din aceasta tara au semnalat ca sunt aproape 70 de morti inregistrati numai in primele 27 de zile ale acestui an.

Pe masura ce disperarea se raspandeste cu repeziciune in randul refugiatilor din taberele din Turcia, numarul celor care se expun riscului de a se ineca pe mare creste in mod proportional.

Italia, supusa unui nou asalt

Din august 2015 si pana in noiembrie, numarul intrarilor de migranti in peninsula italiana a scazut treptat de la 23.000 de persoane pe luna pana aproape de 3.000 de refugiati.

Decembrie si ianuarie marcheaza insa o noua crestere a valului migrationist, cu peste 10.000 de persoane traversand lunar Mediterana pentru a ajunge in Italia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza refugiati, #val migrationist UE, #statistici ONU, #decese refugiati , #ONU