Exporta cele mai multe arme in Siria, dar nu vor refugiati: Tarile care intretin razboiul civil

Marti, 08 Septembrie 2015, ora 16:05
10887 citiri
Exporta cele mai multe arme in Siria, dar nu vor refugiati: Tarile care intretin razboiul civil
Foto: Wikimedia

Peste 2.800 de imigranti au pierit anul acesta in apele Mediteranei si ale Marii Egee in incercarea de a atinge tarmurile Europei. Dintre toate victimele, emblematica pentru soarta refugiatilor sirieni ramane imaginea lui Aylan Kurdi, baietelul inecat si adus de ape la mal.

Pe de alta parte, exportul de arme in Siria este infloritor pentru toate natiunile occidentale si aliatii lor din Orientul Mijlociu.

Pe mare sau pe uscat nu se raporteaza niciodata vreo "drama" despre un convoi de arme scufundat sau disparut, remarca revista US Uncut.

Arme si carne de tun

Sapte din cele mai active natiuni care au exportat arme in Siria inca de la inceputul razboiului civil nu se pot lauda laolalta nici macar cu 2% din refugiatii sirieni preluati de Germania, spre exemplu.

Valoarea ajutoarelor militare pentru o tabara sau alta din cele implicate in conflictul din Siria a atins cifra de 16 miliarde de dolari.

Dincolo de dorinta lor de a obtine profit de pe urma unui razboi civil intretinut se poate remarca si nepasarea de care dau dovada in ingrijirea victimelor care au fost lasate pe drumuri de acest conflict.

Multe dintre statele exportatoare de arme in Siria au fost si printre cele care au acceptat preluarea unui numar cat mai redus de refugiati din zona.

Topul exporturilor este condus de Statele Unite, cu o cifra de 7,7 miliarde de dolari in livrari de armament in Siria din 2011 si pana in prezent. Numarul refugiatilor sirieni care au primit azil in SUA se ridica la doar 1434.

Rusia si Qatar au furnizat fiecare armament catre taberele guvernamentale, respectiv cele ale opozitiei siriene. Fiecare stat a avut incasari de cate 3 miliarde de dolari din aceste tranzactii.

In Rusia beneficiaza de azil temporar 1.395 de sirieni, in timp ce Qatarul nu a raportat preluarea niciunui refugiat. Exporturile de arme catre Damasc ating insa 10% din valoarea totala a exporturilor de armament ale Rusiei.

Natiunile europene: Marea Britanie, Franta, Belgia, Olanda si Danemarca au asigurat armament in valoare de 882 milioane de dolari trupelor angrenate in razboiul civil din Siria.

Cele 5 state europene abia totalizeaza un numat de 16.066 de refugiati preluati in tot acest timp.

Canada are 2.300 de victime ale razboiului civil din Siria care au gasit un adapost sigur in nordul Americii. In acelasi timp, firmele de aparare canadiene au vandut arme in valoare de 718 milioane de dolari.

Kuweitul a sustinut si el cauza opozantilor sirieni cu armament in valoare de 400 milioane de dolari.

Au facut-o si vecinii din Emiratele Arabe Unite, care au distribuit arme in valoare de 215 milioane, ca si cei din Arabia Saudita, cu o contributie de 136 milioane USD in armament.

In Kuweit si Emirate nu sunt acceptati refugiatii din Siria. Arabia Saudita a preluat 500.000 de persoane care au fugit din calea razboiului, dar acestia nu au nici statut de azilant, nici cetatenie saudita.

Sunt acceptati ca un fel de populatie nomada stabilita ici colo la marginea marilor orase din regat. De teama infiltrarii jihadistilor din Statul Islamic, Riadul a interzis intrarea in tara a altor sirieni fugari.

Ipocrizie fara limite

Aceleasi tari care au dus la sfartecarea Siriei in zone controlate de o grupare militara sau de alta refuza sa isi asume responsabilitatea in fata crizei umanitare declansate in regiune.

Turcia, Egiptul, Libanul, Irakul si Iordania au ajuns sa adaposteasca astazi mai mult de 95% din populatia de refugiati sirieni.

Statele Unite s-au angajat in fata Comitetului International de Salvare (IRC) sa primeasca 8.000 de solicitanti de azil din Siria, fapt care a starnit indignarea reprezentantilor comitetului international, tinand cont de posibilitatile financiare ale statului american.

Pana acum SUA a alocat cate un miliard de dolari anual in pregatirea militara a trupelor rebele din Siria.

Lipsa de informatii clare din zona a dus la actiuni haotice de distribuire a armamentului catre rebelii sirieni, o parte din acesta ajungand in mainile teroristilor din Statul Islamic.

La toate aqcestea se pot adauga si cheltuielile de 10 milioane de dolari/zi pentru desfasurarea celor 6550 de raiduri aeriene impotriva taberelor Statului Islamic, dintre care 37% sunt localizate in Siria.

Britanicii nu sar nici ei prea departe de verii lor americani, asa cum nu o fac nici canadienii.

Guvernul de la Londra a cheltuit 122 de milioane de dolari in razboiul dus impotriva Statului Islamic, dar s-a limitat pana la inceputul acestei luni in a accepta doar 4.866 de refugiati pe teritoriul Regatului Unit.

Oficialii de la Ottawa au trecut deja in bugetul pe anul viitor o suma de 528 de milioane de dolari pe care vor sa o aloce atacurilor duse impotriva gruparii Statului Islamic. In schimb, au admis in tara doar 2.300 de refugiati din Siria. Sa mai spunem ca inainte de a intra pe mana traficantilor de persoane, familia micutului Aylan a incercat sa obtina azil in Canada?

Acelasi aer ipocrit poate fi zarit si pe fata olandezilor care au declarat ferm ca numarul refugiatilor sirieni pe care sunt gata sa ii accepte nu trebuie sa depaseasca 250.

Prin contrast, numai Germania s-a oferit sa primeasca 800.000 de imigranti in acest an, 60% dintre acestia urmand sa fie refugiati sirieni.

Pana si Grecia, o tara scufundata in propria criza financiara, nu a recurs la returnarea in Turcia a sirienilor care fug din calea razboiului, fapt care a dus la aglomerarea a peste 200.000 de imigranti in insulele din Marea Egee si in taberele din Grecia continentala.

#export arme Siria, #razboi civil Siria, #export arme SUA, #refugiati Siria , #ONU