Fenomen contagios: Violenta din Orientul Mijlociu se raspandeste in toata lumea

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 13:00
4573 citiri
Fenomen contagios: Violenta din Orientul Mijlociu se raspandeste in toata lumea
Foto: Wikimedia

Lumea a devenit tot mai violenta, peisajul global semanand flagrant cu cel din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dupa cum reclama analistii care au intocmit Indexul Global al Pacii de anul acesta.

23 de criterii, printre care infractiunile violente, importurile de arme si militarizarea in exces a unor state, reflecta o imagine a unei lumi tot mai conflictuale, expertii dand vina pe propagarea la nivel mondial a evenimentelor din Orientul Mijlociu, anunta IB Times.

Violenta costa

Expertii care au lucrat la intocmirea Indexului Global al Pacii sustin ca, fara razboiul civil din Siria si violenta raspandita de gruparile teroriste din Irak, Nigeria, Afganistan sau Pakistan, lumea ar fi un loc mult mai pasnic.

In 2008, spre exemplu, numarul mortilor din conflicte militare si atentate teroriste a fost de 20.000 de persoane, de 5 ori mai mic decat cel inregistrat in cursul anului trecut.

Reprezentantii Inaltului Comisariat pentru Refugiati al ONU sustin ca numarul pribegilor pusi pe drumuri de conflictele armate a depasit anul trecut cifra de 60 milioane de persoane.

Organizatia Natiunilor Unite a reusit sa atraga anul trecut mai multe fonduri pentru derularea operatiunilor de mentinere a pacii in zone precum Republica Democratica Congo, regiunea Darfur din Sudan, Sudanul de Sud, Mali, Republica Central Africana si Liban.

Insa pagubele create de violenta raspandita la nivel global se arata a fi inspaimantator de mari: 137.000 de miliarde dolari in ultimul deceniu, o suma care depaseste PIB al economiei globale pe anul trecut.

"Cheltuielile cu misiunile de consolidare si de pastrare a pacii raman mici comparativ cu impactul economic al violentei, reprezentand doar 2% din pierderile globale generate de conflictele armate", arata Steve Kilellea, fondatorul Institutului pentru Economie si Pace.

Razboi si pace

120.000 de soldati din trupele ONU pentru pace sunt prezenti in acest moment in zonele de conflict.

Indeplinirea angajamentului liderilor statelor membre ONU de a reduce nivelul de violenta pana in 2030 este mult mai dificil decat pare. Pentru Kilellea, o pace durabila nu poate fi obtinuta doar prin intarirea masurilor de securitate.

"Pentru mine, cea mai profunda caracteristica a indexului este abilitatea de a folosi aceste informatii, de a intelege mai bine calitatile care stau la baza unor societati pasnice", afirma fondatorul Institutului pentru Economie si Pace.

Cele mai pasnice state de pe harta globului sunt Islanda, Danemarca, Austria, Noua Zeelanda si Portugalia. La polul opus se afla Siria, urmata de Sudanul de Sud, Irak, Afganistan si Somalia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#harta violente lume, #Index Global Pace, #zone conflict, #razboi civil Siria, #terorism Orientul Mijlociu , #ONU