In 2100 vor fi 10 miliarde de oameni, fara alimente si petrol

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 12:24
2739 citiri
In 2100 vor fi 10 miliarde de oameni, fara alimente si petrol

Viitorul nu suna deloc bine. Omenirea ar putea sa ramana fara hrana si fara petrol pana in anul 2100, potrivit unui raport ONU.

Chiar si in prezent, cu cei 7 miliarde de oameni, planeta se confrunta cu saracie severa, foamete, lipsa de resurse si probleme climatice. Business Insider si-a imaginat lumea peste 90 de ani, pe baza unor estimari realizate in urma unui raport ONU.

Pana in 2100, 80% din populatie va locui la oras

Urbanizarea in crestere va fi principala caracteristica a anului 2100. Imaginati-va o lume plina de mega orase cu populatii de peste 20 de milioane de locuitori.

Printre mega orasele viitorului se vor numara Beijing, Delhi, Jakarta, Mexico, Sao Paulo si Shanghai.

Se vor vorbi cel mult cateva sute de limbi

In prezent, exista peste 7000 de limbi vorbite. Cele mai putin cunoscute limbi vor disparea, in timp ce limba engleza va deveni cea mai utilizata forma de comunicare din intreaga lume.

22,3% din populatie va avea peste 65 de ani

Procesul de imbatranire avanseaza rapid, in conditiile in care in 2010, 7,6% din populatie avea peste 65 de ani. Prin urmare, povara tinerilor de a-i sustine pe cei batrani va fi din ce in ce mai mare.

Africa, continentul cu cea mai mare populatie

Populatia Africii va creste de la un miliard de persoane in 2010 la 3,6 miliarde in 2100.

Alte regiuni vor cunoaste o crestere mai lenta. De exemplu, populatia SUA va creste de la 311 milioane de oameni la 478 de milioane.

81 de ani, speranta de viata la nivel mondial

In prezent, speranta medie de viata este de 68 de ani.

Raportul ONU nu ia in calcul posibilitatea cresterii sperantei de viata pe seama progresului din domenii precum ingineria genetica, nanomedicina sau datorita cresterii exponentiale a inteligentei.

Cresterea populatiei va duce la o criza alimentara

In prezent exista 925 de milioane de oameni care se confrunta cu foametea in intreaga lume. O crestere a populatiei se va adauga la acest numar.

Incalzirea globala joaca un rol foarte important, intrucat cresterea temperaturilor scurteaza sezoanele productive in zonele tropicale si subtropicale, majorand astfel riscul de seceta.

Astfel, recoltele de orez se vor reduce cu 20 - 40 %, ceea ce inseamna ca sute de milioane de oameni vor fi nevoiti sa gaseasca alte surse de hrana, atunci cand cele traditionale vor disparea.

Consumul de combustibili fosili, aproape de zero

Aceste surse de energie finite vor disparea in cele din urma, avand in vedere rata noastra de consum.

Hidroenergia si energia regenerabila (cum ar fi cea solara sau eoliana) vor fi folosite tot mai mult si vor deveni principala noastra sursa de energie, mult timp dupa 2100.

Piata mobila, talentata va insemna mai putina omogenitate in tari precum China si Japonia.

O lume tot mai globalizata va insemna tot mai multi oameni si tot mai multe intreprinderi care trec frontierele pentru a gasi oportunitati mai bune.

Tarile si orasele care nu vor fi in cautarea talentului la nivel mondial vor ramane in urma.

5 miliarde de oameni peste estimari

Raportul ONU include si ale doua scenarii alternative, care vizeaza un minim si un maxim de populatie.

Potrivit ONU, am putea ajunge in situatia in care peste 90 ani populatia totala sa fie de 15.8 miliarde de oameni sau mult mai mica decat cifrele oficiale, de 6,2 miliarde.

Daca 6.2 miliarde de oameni nu ar reprezenta o problema pentru Planeta, 15.8 miliarde ar putea reprezenta un adevarat pericol. In acest caz, omenirea ar fi nevoita sa ia masuri drastice pentru controlul inmultirii populatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport ONU lumea 2100, #raport onu populatie, #criza alimentara 2100, #petrol alimente raport ONU , #ONU