ONU: Austeritatea impinge economia in prapastie

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 17:43
1932 citiri
ONU: Austeritatea impinge economia in prapastie

Masurile de austeritate pentru acoperirea deficitelor bugetare imping economia globala catre dezastru, printr-o incercare gresita de a satisface pietele financiare din lume, arata raportul anual al UNCTAD din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite.

Raportul, intitulat "Provocarile politicilor post-criza in economia globala arata ca masurile de austeritate adoptate de guvernele lumii ataca agresiv atat economiile europene cat si pe cea americana.

"Mesajul este foarte pragmatic: trebuie sa ne inversam directia foarte repede", a declarat secretarul general al UNCTAD, Supachai Panitchpakdi.

Supachai, fost director al Organizatiei Mondiale a Comertului (WTO), a precizat ca politicile financiare concepute ca raspuns la recesiune, au fost eronate si neadecvate.

Autorul raportului, Heiner Flassbeck, a subliniat faptul ca intreaga situatie econonima a fost periculoasa. "Politicile actuale au fost un dezastru", spune Flassbeck, seful diviziei de strategii pentru dezvoltare si globalizare din cadrul ONU si fostul ministru de Finante al Germaniei.

"Daca rata dobanzii ar fi zero peste tot si daca guvernele ar mentine atat programele de diminuare a deficitelor bugetare si cat si cele de taiere a cheltuielilor publice, atunci am fi intr-o recesiune permanenta", a mai subliniat acesta.

In opinia fostului ministru de finante al Germaniei, somajul depinde foarte mult de cerere. De aceea, daca nu exista cerere de angajare, guvernul trebuie sa intervina cu un program de stimulare mai mare a economiei.

Pe acest principiu a functionat SUA in trecut, insa in prezent situatia s-a inrautatit si va fi nevoie de un program de stimulare mai complex, mai anunta acesta.

Pe de alta parte, autorul raportului a subliniat faptul ca guvernele lumii au incercat sa incurajeze iesirea din criza fara a creste numarul locurilor de munca, in unele cazuri diminuand veniturile lunare ale angajatilor.

In plus, toate aceste politici au fost aplicate muncitorilor care sustin 70% din economia globala: americanii, japonezii si europenii.

In raportul de acum un an, UNCTAD preciza ca o eliminare premature a politicilor de stimulare ar putea provoca o spirala deflationista ceea ce ar fi dus la scadere economica.

"Sa nu ne amagim. Aceasta este un scenariu realist pentru intreaga lumea dezvoltata. Trebuie sa invatam lectia acum si cat mai repede, fiindca nu avem alte instrumente de crestere economica", se preciza in raportul de anul trecut.

O mentalitate gresita…

Raportul a atribuit o mare parte din vina pentru recesiune dereglarilor de pe pietele financiare, care au generat dezechilibrul "comportamentului de turma" de catre speculatori si au permis o concentrare excesiva pe activitatile bancare.

"Ceea ce am vazut in trecut si nu am invatat a fost faptul ca tarile par sa aiba o credinta excesiva in pietele financiare, care nu sunt foarte sigure pe deciziile pe care le iau", a mai adaugat secretarul general Supachai Panitchpakdi.

Autoritatile considera ca aplicand aceste masuri de austeritate vor satisface pietele financiare pentru ca acestea sa le ofere rating-uri mai bune, si totodata agentiile de rating care nu intotdeauna ofera cele mai corecte evaluari.

Summit-ul din noiembrie al celor mai puternice 20 de economii ar putea oferi concluzii extrem de neplacute privind solutionarea crizei si ar subestima influenta pietelor financiare, a mai adaugat acesta.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#deficite bugetare, #economie, #masuri austeritate, #raport onu, #raport onu austeritate, #raport unctad , #ONU