ONU: Migrarea personalului inalt calificat, o problema tot mai mare

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 15:00
1603 citiri
ONU: Migrarea personalului inalt calificat, o problema tot mai mare

Migrarea personalului inalt calificat ingrijoreaza tot mai mult tarile in curs de dezvoltare, in special in sectoare-cheie ca sanatatea si tehnologiile, au subliniat reprezentantii acestor state joi, in cadrul Forumului Mondial al Migratiei organizat de ONU in Mexic, informeaza Mediafax.

"Timp de multi ani, israelienii inalt calificati, de exemplu, si-au parasit tara, in special pentru (a merge) in sectorul tehnologiei de varf in Statele Unite ", se arata, cu titlul de exemplu, intr-un document adresat Forumului, intre altele, de Guvernele din Israel, Bangladesh, Maroc si Portugalia.

In prezent, intre 15.000 si 20.000 de israelieni muncesc in domeniul acestor tehnologii in intreaga lume, in loc sa dezvolte acest sector in tara lor, subliniaza documentul.

Tarile gazda conditioneaza, adesea, acordarea vizei de munca de angajamentul reintoarcerii in tara pentru perioade foarte limitate, precizeaza documentul.

"Imigratia selectiva va priva tarile de origine de un factor indispensabil dezvoltarii lor, prin recrutarea personalului inalt calificat", a apreciat un oficial din cadrul Ministerului cubanez al Relatiilor Externe, Ulises Fernandez.

"Este un motiv serios de ingrijorare in America Latina. Noile generatii de medici peruani muncesc in Statele Unite", a declarat adjunctul ministrului peruan al Afacerilor Externe, Max de la Puente.

Perspectivele nu sunt total pesimiste, a apreciat un specialist francez, Jean-Baptiste Meyer, din cadrul Institutului de Cercetare si Dezvoltare (IRD), referindu-se la "formule de acorduri bilaterale".

"Retelele din diaspora s-au organizat pentru ca personalul inalt calificat sa colaboreze cu comunitatile de origine si sa transmita cunostintele de la locul de munca", a precizat el.

"Acestia sunt profesionisti transnationali, dublu loiali", a subliniat el, citand exemplul unor acorduri asupra mobilitatii profesionistilor inalt calificati intre India si Danemarca.

Problema cu care se confrunta acesti specialisti apare atunci cand, in lipsa unor asemenea acorduri, ei sunt nevoiti sa "emigreze in umbra clandestinitatii", deoarece, in asemenea cazuri, "avem de-a face mai degraba cu o risipire de personal inalt calificat, decat cu o migrare", a conchis el.

#migrare personal calificat problema , #ONU