ONU solicita 98 de milioane de dolari pentru un ajutor de urgenta destinat Coreii de Nord

Vineri, 16 August 2013, ora 12:25
1339 citiri
ONU solicita 98 de milioane de dolari pentru un ajutor de urgenta destinat Coreii de Nord

Natiunile Unite au nevoie de 98 de milioane de dolari pentru a-si finanta ajutorul de urgenta destinat populatiei nord-coreene, a anuntat joi coordonatorul ONU pentru Coreea de Nord Ghulam Isaczai, citat de France Presse.

Intr-un comunicat, Natiunile Unite au subliniat ca din cele 150 de milioane de dolari necesare pentru finantarea programelor umanitare a cinci agentii ONU pentru 2013 in Coreea de Nord mai raman inca de acoperit 98 de milioane. Aceste agentii furnizeaza hrana, dar si asistenta medicala si sanitara populatiei nord-coreene.

Coreea de Nord se confrunta cu penurii alimentare cronice si a avut de suferit de pe urma unei foamete la mijlocul anilor '90 ce s-a soldat cu sute de mii de morti.

"In lipsa unui sprijin umanitar constant, progresele facute in ultimii zece ani in vederea imbunatatirii sigurantei alimentare si a starii generale de sanatate a celor mai vulnerabili - copii, femei insarcinate si persoane in varsta - risca sa fie puse la indoiala rapid", a avertizat Isaczai. "Noi speram ca donatorii vor raspunde rapid si se vor dovedi generosi pentru a le permite agentiilor ONU sa gestioneze situatia umanitara", a adaugat el, pledand pentru "separarea nevoilor umanitare de problemele politice".

Ajutorul international, in special cel provenind din Statele Unite ale Americii si Coreea de Sud, a fost puternic redus in ultimii ani din cauza unor tensiuni in jurul programului nucleare nord-coreean. Potrivit coordonatorului, "$situatia umanitara globala s-a imbunatatit usor de un an, dar cauzele structurale de vulnerabilitate a populatiei persista".

#ONU Coreea de Nord, #ajutor umanitar Coreea Nord, #foamete Coreea Nord , #ONU