Peste 5 miliarde de oameni s-ar putea confrunta cu probleme in aprovizionarea cu apa, pana in 2050

Joi, 22 Martie 2018, ora 10:33
2131 citiri
Peste 5 miliarde de oameni s-ar putea confrunta cu probleme in aprovizionarea cu apa, pana in 2050
Foto: CC0 Creative Commons

Peste 5 miliarde de oameni s-ar putea confrunta cu probleme in aprovizionarea cu apa pana in 2050, potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) publicat recent.

Mai mult, conform sursei citate, in prezent 2,1 miliarde de persoane nu beneficiaza de o sursa sigura de apa acasa, ceea ce le afecteaza sanatatea, educatia si stilul de viata.

Ziua Mondiala a Apei (World Water Day) este sarbatorita, de 25 de ani, pe 22 martie. Tema aleasa de Natiunile Unite pentru a marca acest moment in 2018 este "Raspunsul este in natura".

Natiunile Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro au decis in 1992, prin rezolutia 47/193, ca statele sa dedice in fiecare an, in preajma solstitiului de primavara, o zi in care oamenii sa constientizeze ca apa este una dintre resursele indispensabile vietii.

La Bucuresti vor fi organizate, joi, o serie de evenimente care sa marcheze Ziua Mondiala a Apei.

Astfel, Ministerul Apelor si Padurilor impreuna cu Administratia Nationala "Apele Romane" si Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu - Sisesti" organizeaza un simpozion cu tematica generala "Natura pentru Apa".

"Mesajul Zilei Mondiale a Apei reprezinta un apel catre omul modern de a se adapta in spatiul sau natural si de a evita poluarea apelor, deoarece omul ca si apa reprezinta o entitate vulnerabila, expusa riscurilor naturale ale evolutiei. Acesta e un motiv in plus pentru care omul contemporan este dator sa actioneze in sensul refacerii biodiversitatii si a starii bune a apelor", precizeaza organizatorii evenimentului.

Pe de alta parte, Asociatia Environ si Ambasada Germaniei la Bucuresti organizeaza evenimentul "A Climate Protection Municipality Master Plan for Romania - Proiecte romanesti si germane pentru emisii reduse de CO2" care are drept scop intensificarea schimburilor de experienta romano-germane in ceea ce priveste masurile concrete de transpunere a rezolutiilor Acordului de la Paris COP21 privind incalzirea globala, precum si atingerea obiectivelor Planului de Actiune privind Schimbarile Climatice.

Conferinta va fi deschisa de Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Gratiela Gavrilescu, vice-premier si ministru al Mediului, si Robert Negoita, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania.

Proiectul, co-finantat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei si derulat de Asociatia Environ in parteneriat cu Ambasada Republicii Federale Germania, face parte din strategia de continuare a programului "Redu Amprenta de Carbon" initiat de cei doi parteneri in 2014.

Fundatia Fundatia We Are Water, o initiativa a companiei Roca, va lansa campania "Viata ascunsa a apei #TheHiddenLifeOfWater", cu scopul de a promova nevoia accesului universal si egal la aceasta resursa pretioasa in conditiile in care Natiunile Unite atrag atentia asupra impactului pe care problemele de mediu si schimbarile climatice il pot avea asupra crizelor legate de apa: inundatiile, secetele si poluarea apei sunt agravate de degradarea stratului de vegetatie, a solului, a raurilor si a lacurilor.

"Fundatia We Are Water este o initiativa a companiei Roca, cel mai mare producator de obiecte sanitare si mobilier de baie. Pana in prezent, Fundatia a desfasurat 49 de proiecte in 21 de tari, care au imbunatatit viata a 540.000 de persoane, in Africa, Asia si America de Sud", se mai arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aprovizionare apa, #ONU raport apa, #Ziua Mondiala a Apei , #ONU