Razboiul din Siria, in cifre: Ce-i alunga pe oameni din casele lor

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 16:51
6842 citiri
Razboiul din Siria, in cifre: Ce-i alunga pe oameni din casele lor
Foto: Wikimedia

Dupa 4 ani si jumatate de razboi civil, Siria a ajuns o tara de nerecunoscut. Cele mai cunoscute orase ale tarii sunt reduse la mormane de ruine, iar populatia a fost pusa pe drumuri, peste 4 milioane de locuitori luand calea bejeniei catre Europa sau catre alte tari din Orientul Mijlociu.

Razboiul civil din Siria tinde sa fie unul dintre cele mai sangeroase conflicte inregistrate in regiune in ultimii 25 de ani, iar cifrele raportorilor ONU si ale observatorilor altor organizatii demonstreaza cu claritate acest lucru, observa reporterii New York Times.

Cifre neclare

Cand vine vorba de Siria, dimensiunile tragediei sunt invelite, parca, in fumul exploziilor care au zguduit cea mai mare parte a tarii.

Nimeni nu poate oferi cu exactitate o cifra a victimelor razboiului civil, dar cele mai multe rapoarte ale organizatiilor umanitare fac referire la un numar de morti cuprins intre 200.000 si 250.000.

"Cu fiecare zi ce trece sunt tot mai putine zone sigure in Siria. Deciziile de zi cu zi, fie ca este vorba de aface o vizita in vecini sau de a iesi sa faci cumparaturi, au devenit unele de care atarna viata ta", povesteste Paulo Sergio Pinheiro, presedintele Comisiei ONU pentru Investigarea Abuzurilor.

Datele din teren indica faptul ca cel putin 28.277 civili au fost ucisi in cadrul confruntarilor armate si a executiilor in masa facute de taberele implicate in razboiul civil.

Intr-unul din cazurile anchetate de inspectorii ONU, mai mult de 100 de persoane, din care 49 copii au fost executati fara mila pe 25 mai 2012 in orasul Homs.

Rapoartele ONU indica executii similare desfasurate si in zonele controlate de catre gruparea terorista Statul Islamic, dar lipsa accesului in aceste regiuni nu ofera nicio cifra aproximativa a genocidului.

"In locuri precum Raqqa sau Deir Ezzor este aproape imposibil sa verifici aceste informatii", explica Bassam al-Ahmad, purtatorul de cuvant al Violation Documentation Center.

Crima de razboi savarsita de ambele tabere

Alti 27.006 civili au fost raportati ca fiind ucisi de focul concentrat al artileriei care a redus la nivel de moloz mai multe orase din Siria.

"Atat fortele guvernamentale, cat si insurgentii au folosit arme care garantat cauzeaza pierderi de vieti in randul civililor", sustine Geoffrey Mock, expert pentru Orientul Mijlociul al Amnesty International.

Conform raportorilor ONU si altor organizatii prezente in zona, trupele guvernamentale au lansat la intamplare rachete si bombe, in timp ce tabara rebelilor s-a folosit de asa zisele "tunuri ale Iadului", dispozitive artizanale in care canistrele cu combustibil sau gaze toxice tin loc de obuze.

"Ceea ce se petrece acum in Siria este o crima de razboi savarsita de ambele tabere", sustine expertul Amnesty International.

Cel putin 18.866 de civili au picat victime raidurilor aeriene derulate de aviatia siriana, armata fidela dictatorului Bashar Al-Assad bombardand fara discernamant moschei, scoli, magazine si piete din zonele declarate ca fiind controlate de fortele Opozitiei.

Pe masura ce Damascul a inceput sa constientizeze ca pierde controlul unei mari regiuni din tara, strategia atacurilor s-a diversificat, asupra oraselor fiind lansate bombe si butoaie incarcate cu explozibili. Un sfert dintre victime au fost copii.

Alti 8.871 sirieni au decedat dupa ce au fost rapiti, inchisi si torturati, raportorii ONU confirmand ca tortura este o metoda folosita atat de catre guvern, cat si de catre insurgenti, iar in unele cazuri practicile barbare au fost aplicate si asupra copiilor acuzati de atitudini "pro-guvernamentala".

In martie, un fost fotograf al Armatei siriene a fugit din tara scotand cu el si o serie de instantanee ale victimelor torturate si ucise.

Nimeni nu este in siguranta

984 de civili au murit in urma atacurilor cu arme chimice. Guvernul de la Damasc a fost acuzat de folosirea unor bombe cu clor indreptate impotriva unor localitati in care se banuia ca ar fi fost adapostite trupe rebele.

In 2013, trupele guvernamentale au bombardat cu Sarin o suburbie a Damascului, presupusa a fi cazut in mainile insurgentilor.

In nordul Siriei se raporteaza ca gruparea Statul Islamic a folosit bombe cu gaz din mustar impotriva unor orase controlate de kurzi.

654 de medici si asistente au murit ca urmare a bombardarii intentionate a unor spitale din zonele de conflict.

ONU a acuzat regimul Al-Assad ca a transformat atacul asupra unitatilor spitalicesti intr-o arma a terorii raspandita in orasele controlate de insurgenti. Peste 300 de astfel de atacuri au fost inregistrate numai in luna iulie.

565 de persoane au murit de foame, deshidratare sau din cauza lipsei de ingrijiri medicale primare.

Acestea sunt insa doar datele referitoare la cazuri care au putut fi documentate de Societatea Medicala Americano-Siriana.

Nu se stie insa numarul victimelor din randul populatiei supusa asediului de mai bine peste un an in diferite zone din jurul Damascului.

Conform principalului raportor al societatii medicale, Valerie Szybala, numarul celor tinuti sub asediu de trupele guvernamentale este cuprins intre 200.000 si 600.000.

Alti 181 de civili au fost declarati ucisi in timpul raidurilor aeriene anti-ISIS declansate de la mijlocul lunii august de coalitia militara condusa de Statele Unite.

Cifra a fost raportata de observatorii Human Rights, dar alte grupuri dau un numar mai mare de victime in randul populatiei civile si sustin ca se subestimeaza totalul civililor ucisi in aceste raiduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi civil Siria, #raport ONU Siria, #victime razboi civil , #ONU