Rio+20 adopta un plan evaziv, pentru cresterea economica verde a planetei

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 11:02
1937 citiri
Rio+20 adopta un plan evaziv, pentru cresterea economica verde a planetei

Summitul ONU asupra dezvoltarii durabile Rio+20 a adoptat vineri o declaratie finala ce deschide calea unei cresteri economice verzi a planetei, mai ecologica si sociala, dar fara angajamente precise.

Aproximativ 188 de tari au aprobat prin consens acest text de 53 de pagini intitulat "Viitorul pe care ni-l dorim", la sfarsitul unui summit de trei zile la care au participat 86 de sefi de stat si de guvern.

Declaratia a fost salutata Natiunile Unite si Statele Unite, dar foarte criticata de societatea civila pentru lipsa de ambitie.

Mii de militanti si-au exprimat dezamagirea in timpul celor trei zile ale summitului, denuntand "esecul" Rio+20.

Cu toate acestea, Rio+20 a dat o foaie de parcurs pentru problemele planetei: saracia, foametea, incalzirea globala, desertificarea, epuizarea resurselor.

Principala realizare este decizia de a lansa "Obiectivele de dezvoltare durabila" /ODD/ pe modelul celor ale Mileniului adoptate in 2000 de ONU, noteaza AFP. Definirea lor este lasata cu toate acestea unui grup de lucru ce va face propunerile sale in 2013, pentru punerea in aplicare incepand din 2015.

Rio+20 recomanda o "economie verde", model de dezvoltare mai putin distructiv pentru planeta a carei populatie este de asteptat sa treaca de la sapte miliarde in prezent la 9,5 miliarde in 2050.

Dar, din cauza temerilor tarilor sarace, definitia de "politica economica verde" este lasata fiecarei tari si declaratia subliniaza ca aceasta nu ar trebui sa constituie "o restrictie disimulata in comertul international".

#Rio crestere economica verde, #Rio crestere economica ecologie, #plan Rio crestere economica , #ONU