Rusia acuza Turcia ca se pregateste sa invadeze Siria

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 15:43
2713 citiri
Rusia acuza Turcia ca se pregateste sa invadeze Siria
Foto: Quora

Pe fondul suspendarii negocierilor de pace in Siria, Moscova alimenteaza temerile privind escaladarea conflictului in regiune si acuza Turcia ca pregateste o invazie in tara vecina.

Oficialii rusi sustin ca au indicii privind existenta unor miscari secrete de trupe ale Turciei cu scopul invadarii tarii vecine, relateaza International Business Times.

Acuzatii grave

"Avem motive serioase sa suspectam Turcia ca face pregatiri intensive pentru invadarea militara a teritoriilor unui stat suveran - Republica Araba Siria.

Am inregistrat numeroase semnale ale pregatirilor secrete derulate de fortele armate ale Turciei pentru demararea operatiunilor active pe teritoriul sirian", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii de la Moscova, Igor Konashenkov.

Este un nou semn de deterioare rapida a relatiilor dintre Moscova si Ankara, dupa ce Turcia a doborat pe 24 noiembrie 2015 un bombardier rusesc la granita cu Siria sub acuzatia ca a violat spatiul aerian turcesc.

De atunci si pana in prezent, oficialii rusi au acuzat liderii de la Ankara ca protejeaza traficul de petrol al Turciei cu gruparea terorista ISIL si de invadarea teritoriului irakian fara acordul Bagdadului.

Daca Turcia va interveni cu trupe terestre in razboiul civil din Siria, este de asteptat ca acest lucru sa genereze o escaladare a conflictului.

Razboiul sirian a inceput in martie 2011 si a facut mai mult de 250.000 de victime in randul populatiei.

Peste 4 milioane de sirieni au parasite tara, in vreme ce 7 milioane de persoane s-au refugiat in putinele zone relativ sigure din interiorul granitelor.

De partea cealalta, turcii sustin ca interventiile aeriene ale Rusiei in Siria tintesc nu doar teororistii Statului Islamic, ci si grupari rebele ale minoritatii turce de la granita siriano-turca sau populatia civila din zona orasului Alep, asediat de fortele pro-Assad din Siria.

Negocieri in punct mort

Incercarea reprezentantilor ONU de a aduce la masa negocierilor fortele implicate in conflict s-a soldat cu un esec, procesul negocierilor de pace, singurul de acest fel din ultimii doi ani, fiind blocat de asaltul fortele guvernamentale asupra redutei din Alep ocupata de gruparile rebele ale opozitiei.

Interventiile militare ale Rusiei in Siria au complicat si mai mult lucrurile, presedintele turc Recep Erdogan acuzand Moscova de subminarea negocierilor de pace dupa declansarea raidurilor aeriene in zona Alep.

"Rusia continua sa ucida oameni in Siria. Cum s-ar putea derula astfel discutiile de pace?", a comentat Erdogan.

Joi, liderii statelor dezvoltate implicate in sustinerea diverselor factiuni existente pe frontul din Siria au donat 10 miliarde de dolari pentru ONU in cadrul programului de ajutorare a victimelor razboiului sirian.

La randul sau, secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a precizat ca bombardamentele si blocada impusa convoaielor cu ajutoare umanitare au subminat discutiile de pace.

"Nu exista o solutie militara. Doar dialogul politic ii va putea feri pe sirieni de o suferinta intolerabila", a comentat liderul ONU.

#invazie Siria, #donatii ONU, #tensiuni moscova Ankara, #razboi Siria , #ONU