Sauditii au amenintat ca taie finantarea ONU, daca sunt acuzati de crime in Yemen. Si n-au mai fost

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 17:59
5641 citiri
Sauditii au amenintat ca taie finantarea ONU, daca sunt acuzati de crime in Yemen. Si n-au mai fost
Foto: UN

Oficialii de la Riad se declara pe punctul de a rupe relatiile cu ONU, cel putin in privinta programelor de asistenta umanitara, ca urmare a introducerii Arabiei Saudite si aliatilor sai din regiune pe o lista neagra a tarilor acuzate de violarea drepturilor omului in Yemen.

Fortele militare saudite si ale aliatilor care actioneaza pe frontul din Yemen au fost acuzate de ranirea copiilor in timpul raidurilor desfasurate in ultimele luni. Riadul a transmis o amenintare voalata catre forurile ONU in care a mentionat posibilitatea anularii contributiei de milioane de dolari catre programele umanitare ale Natiunilor Unite, relateaza Newsweek.

La inceputul saptamanii, diplomatii sauditi au avertizat mai multi oficiali ONU ca Riadul este pe punctul de a cere aliatilor din lumea araba si Organizatiei pentru Cooperare Islamica sa raceasca relatiile cu forul international.

Avertismentul a facut sa dispara ca din senin un recent raport de 40 de pagini intocmit de Leila Zerrougui, seful reprezentantilor speciali ai ONU pentru drepturile minorilor din zonele de conflict.

In raport se afirma ca fortele aliate conduse de sauditi se fac responsabile de moartea si ranirea a cel putin 60% din cei 1.963 de copii care au cazut victime ale razboiului din Yemen.

Raportul a dus la trecerea Arabiei Saudite pe o lista neagra, in compania unor organizatii teroriste, militii rebele si tari acuzate de uciderea, mutilarea si abuzarea minorilor in conflicte.

Pentru a calma nervii Riadului, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anuntat brusc ca va retrage Arabia Saudita de pe lista rusinii, fara a mai astepta rezultatul discutiilor comitetului ONU-Arabia Saudita.

Vestea a scos din sarite mai multe organizatii pentru apararea drepturilor omului, care il acuza pe seful ONU ca da inapoi in fata santajului sauditilor.

Jocuri de interese

"Se pare ca influenta politica si jocurile de interese au primat in fata scopului ONU de a dezvalui cine se face vinovat de uciderea si mutilarea a peste 1.000 de copii in conflictul din Yemen.

Decizia de a retracta descoperirile facute este o evidenta a falimentului moral si este impotriva a tot ceea ce ONU ar trebui sa reprezinte", a rabufnit Sajjad Mohammad Sajid, reprezentantul Oxfam in Yemen.

Sauditii nu sunt insa singurii care pun presiune pe ONU pentru a fi absolviti de diverse "pacate capitale", moda fiind destul de raspandita in randul statelor membre.

In martie, Marocul a expulzat 84 de observatori ai Natiunilor Unite din cadrul unei misiuni de pace in Sahara de Vest, dupa ce Ban Ki-moon a afirmat ca teritoriul ar fi ocupat cu forta.

Washingtonul a intervenit pe langa ONU pentru a anunta o posibila suspendare a contributiilor financiare din partea Congresului in cazul in care Israelul va intra pe lista neagra a violarii drepturilor omului, din aceleasi motive ca si Arabia Saudita.

Exemplul Israelului a fost, de altfel, folosit de diplomatii Riadului ca un precedent aparut in relatiile ONU cu statele acuzate de violarea acestor conventii.

Abdallah al-Mouallimi, ambasadorul Riadului pe langa ONU, a si aratat acuzator cu degetul spre Israel, afirmand ca statul evreu se face vinovat de mai multe cazuri de violare a drepturilor omului decat regatul saudit, iar decizia de a retrage Israelul de pe aceeasi lista care include al-Qaida, gruparile talibane si Statul Islamic, desi inteleapta, nu a mai fost urmata de aceeasi intelepciune in cazul Arabiei Saudite.

La doar cateva ore dupa aceea, ambasadorul saudit, multumit de retragerea cazului deschis impotriva tarii sale, declara ca un astfel de gest reabiliteaza imaginea Arabiei Saudite, iar decizia secretarului general al ONU este "ireversibila si neconditionata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#violare conbventii ONU, #incalcarea drepturilor omului Arabia Saudita, #santaj ONU, #razboi Yemen , #ONU