Seismul din Nepal rade 20% din PIB. Tara, prea saraca sa-si mai revina

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 10:40
3338 citiri
Seismul din Nepal rade 20% din PIB. Tara, prea saraca sa-si mai revina
Foto: NY Post

Cutremurul din Nepal a revendicat deja 3.200 de vieti in tragedia petrecuta la sfarsitul saptamanii trecute in micul stat asiatic, insa replicile la nivel economic se arata la fel de dureroase pentru supravietuitori.

O estimare a companiei de consultanta IHS arata ca pagubele suferite in urma seismului de 7,8 grade pe scara Richter pot depasi 5 miliarde de dolari americani, suma care reprezinta 20% din PIB-ul Nepalului, relateaza reporterii postului american CNBC.

Impact economic sever

Analiza emisa de economistul sef al IHS pentru zona Asia-Pacific, Rajiv Biswas, indica un efect devastator asupra economiei nepaleze.

"Numarul in crestere de victime omenesti si cel al pagubelor produse de seism arata ca impactul economic asupra natiunii va fi unul sever", remarca Biswas.

"Costurile lucrarilor de reconstructie, de aceasta data facute in conformitate cu cerintele tehnice pentru zone cu risc seismic major, ar putea depasi 5 miliarde de dolari", a mai spus reprezentantul IHS.

Epicentrul seismului a fost stabilit intre capitala Kathmandu si orasul Pokhara, in cele doua localitati raportandu-se prabusirea a zeci de cladiri si locuinte, monumente istorice, precum si distrugerea infrastructurii rutiere si de comunicatii din zona.

Expusi pericolului

"Standardele in constructii in Nepal sunt extrem de scazute, de aceea si impactul asupra cladirilor a fost unul major", considera Biswas. In opinia sa, economia fragila a statului nepalez nu poate sustine efortul de reconstructie pe termen lung.

Conform Bancii Mondiale, veniturile pe cap de locuitor din Nepal s-au cifrat la doar 694 de dolari in urma cu doi ani, mult sub valorile de 1.497 sau 6.807 dolari inregistrate in tarile vecine: India, respectiv China.

Economistul sef al HIS crede ca procesul de reconstructie a oraselor afectate de cutremur nu poate fi posibil decat printr-un efort sustinut al agentiilor financiare de dezvoltare si al statelor donatoare, sub coordonarea ONU.

Pana acum, mai multe guverne, printre care si cele din India, China, Pakistan si Statele Unite au raspuns apelului facut de nepalezi trimitand echipe de salvare in Kathmandu pentru a participa la operatiunile de cautare si ajutorare a victimelor seismului.

Operatiune dificila

Munca salvatorilor locali si internationali este ingreunata insa de conditiile meteo nefavorabile, ca si de replicile puternice inregistrate in ultimele doua zile.

De asemenea, accesul catre localitatile rurale izolate este aproape imposibil ca urmare a distrugerilor suferite de infrastructura rutiera in timpul primului soc seismic.

"Personalul nostru inainteaza cat poate de repede, inaintand pe jos de unde drumurile se blocheaza, dar tot are nevoie de 6-7, poate chiar 8 ore pentru a ajunge in aceste sate", explica Mark Smith, directorul departamentului de Interventii in situatii de Urgenta al World Vision.

"Incepem sa primim rapoartele preliminare, dar vom avea nevoie de 2-3 zile pentru a trimite ajutoare catre aceste sate izolate", estimeaza Smith.

Aeroportul Kathmandu s-a redeschis sambata, dupa cutremur, dar teama unor replica devastatoare i-a facut pe multi operatori aerieni sa evite aterizarea in Nepal.

In acest timp, reprezentantii Mercy Corps trimit apeluri disperate pentru asigurarea asistentei medicale de urgenta din partea voluntarilor internationali.

"Spitalele sunt deja ocupate pana la refuz. Operatiunea de triaj a inceput, dar sunt in continuare pacienti care sunt intansi pe holuri", descrie Sanjayi Karki, directorul Mercy Corps Nepal situatia din capitala tarii.

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Nepal, la 10.000 de pacienti sunt doar 2,1 medici si 50 de paturi de spital disponibile. Nici rezerva de sange nu este una indestulatoare, dupa cum arata seful Mercy Corps din Nepal.

"Am facut centre de colectare in apropierea capitalei pentru a asigura necesarul de sange in primele zile, dar acesta este acum pe terminate", a adaugat Karki.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#efecte pagube cutremur Nepal, #costuri reconstructie Nepal, #misiuni umanitare Nepal , #ONU