Ucrainenii infiinteaza o localitate pe Insula Serpilor

Marti, 13 Februarie 2007, ora 02:30
1151 citiri

In acest fel s-ar incerca sa se demonstreze ca insula e locuita, pentru a obtine avantaj in disputa cu Romania privind platoul continental din Marea Neagra.

Rada Suprema de la Kiev, Parlamentul Ucrainei, a decis infiintarea unei localitati pe Insula Serpilor, Satul Alb. Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadei Ucrainei la Bucuresti o nota prin care se afirma ca asemenea demersuri, care incearca sa acrediteze artificial, ca insula ar putea fi locuita, nu ar avea, conform dreptului international, efecte juridice asupra procesului de delimitare a platoului continental al Romaniei si Ucrainei, in Marea Neagra.

Reactia Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti anunta ca decizia Ucrainei de a infiinta o localitate in Insula Serpilor nu poate avea efecte juridice in litigiul dintre cele doua state referitor la aceasta regiune. Un comunicat de presa al ministerului arata ca hotararea Radei Supreme de la Kiev nu poate influenta procesul de delimitare a platoului continental si zonelor economice in Marea Neagra, proces aflat din 2004 pe rolul Curtii Internationale de Justitie de la Haga.

Istoricul conflictului

Procesul dintre cele doua state se afla pe rolul Curtii Internationale de Justitie de la Haga, din 2004. Romania sustine ca Insula Serpilor este de fapt o stanca si nu este locuita, conform Conventiei ONU privind dreptul marii semnata la Montego Bay, in 1982, conventie la care ambele state sunt parti. Prin urmare, sustine MAE, Insula Serpilor nu poate avea dreptul la platou continental si nici la o zona economica exclusiva. Presedintii Romaniei si Ucrainei, Traian Basescu si Viktor Iuscenko declarau, la jumatatea lunii ianuarie, la Sighetu Marmatiei, ca decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive, este asteptata in 2008. In iunie 2003, Romania si Ucraina au semnat un tratat care stabileste granita continentala si au fost de acord sa stabileasca frontiera maritima printr-un document separat, care ar urma sa fie negociat de cele doua state.

Sursa: Rador