Scenariu NASA: cum ar schimba lumea un "mic" razboi nuclear

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 22:53
4343 citiri
Scenariu NASA: cum ar schimba lumea un "mic" razboi nuclear

Un razboi nuclear, fie si numai regional, ar putea genera o racire globala si ar reduce caderile de precipitatii pentru cativa ani de zile, informeaza Huffington Post, care citeaza un raport al guvernului american.

Potrivit expertilor care au alcatuit raportul, primul efect al racirii globale ar fi raspandirea foametei si a bolilor.

In timpul Razboiul Rece, cand cele doua super-puteri ale lumii la acel moment, Uniunea Sovietica si SUA, au fost aproape de un conflict nuclear, se vorbea despre iminenta unei ierni nucleare.

In eventualitatea in care cele doua puteri ar fi inceput bombardamentele, sutele de explozii nucleare ar fi raspandit fum, praf si cenusa in atmosfera care ar fi blocat soarele cateva saptamani la rand. Umanitatea ar fi fost decimata de bolile raspandite cu o viteza uimtioare si de lipsa hranei.

Astazi, cand imperiul sovietic a disparut, posibilitatea unei ierni nucleare este aproape nula. Insa razboiul nuclear ramane o amenintare reala, tari precum India si Pakistan putand da tonul oricand unui astfel de conflict.

Pentru a vedea cum ar putea fi influentata clima, oamenii de stiinta de la NASA au compus un scenariu computerizat ce implica folosirea a 100 de bombe asemanatoare celei eliberate la Hiroshima, fiecare impachetand echivalentul a 15 000 de tone de TNT.

Cele 100 de bombe ar inseamna numai 0,03% din totalul arsenalului nuclear existent la acest moment, pe tot globul.

Potrivit cercetatorilor, focurile rezultate ar arunca in troposfera peste cinci milioane tone metrice de carbon negru. Acesta carbon ar absorbi caldura solara si, asemenea unui balon cu aer cald, s-ar ridica mai sus in atmosfera.

Inversarea incalzirii globale?

"Racirea globala cauzata de acesti nori de carbon nu ar fi la fel de catastrofala precum cea rezultata in urma unui razboi intre doua super-puteri, insa va duce totusi la schimbari climatice fara precedent", a declarat un oficial american.

Pamantul trece momentan printr-o perioada de incalzire. Dupa un conflict nuclear regional, temperaturile ar scadea cu pana la 4 grade Celsius.

Agricultura va avea cel mai mult de suferit din cauza acestor schimbari climaterice. Precipitatiile vor fi reduse cu pana la 10%, in primii patru ani de la eliberarea bombelor nucleare.

Nici stratul de ozon nu va mai fi acelasi. Exploziile vor ajuta la marirea zonelor deja afectate din stratul de ozon, ceea ce va permite razelor ultraviolete sa ajunga pe Pamant.

Mesajul principal al NASA este ca pana si un conflict nuclear regional ar avea consecinte globale.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #bomba atomica, #incalzire globala, #nasa, #razboi nuclear , #Pakistan